Galgóczi szerint nyáron lecseng a járvány, de nem lehet tudni, ősszel lesz-e hatodik hullám

galgóczi ágnes
Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi főosztályvezetője az oltóanyaggyár-munkacsoport alakuló ülésén az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2021. december 15-én.
Fotó: MTI/Soós Lajos

Hétről hétre egyre kevesebb ember fertőződik meg Magyarországon a koronavírussal, és a fertőzésben elhunytak száma is csökken – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője csütörtök reggel az M1-en.

Galgóczi Ágnes közlése szerint

hetente körülbelül 10-20 százalékkal csökken az új fertőzöttek és a halottak száma.

Hozzátette, az új esetek csaknem 21 százaléka a 65-79 éveseket érinti, ebben a korosztályban még emelkedik is a koronavírus-fertőzöttek aránya.

A legtöbb fertőzöttet Budapesten és Pest megyében regisztrálják, de

  • Nógrád,
  • Jász-Nagykun-Szolnok,
  • valamint Zala megyében is emelkedik a fertőzöttek száma, bár nem drasztikusan.

A szennyvízből vett minták alapján kijelenthető, szinte mindenhol csökken a koronavírus örökítőanyagának mennyisége, és mára a legtöbb helyen – egy-két város kivételével – mérsékelt a szennyvízben mért örökítőanyag koncentrációja – mondta.

A szakértő szerint nyáron lecseng majd a járvány, de egyelőre nem lehet megmondani, hogy ősszel lesz-e hatodik hullám.

Azt mondta, hogy Magyarországon 64-65 százalékos az átoltottság, de nagyon sokan vannak azok, akik nem kaptak harmadik oltást. A negyedik oltás is elérhető, de ezt elsősorban az időseknek vagy a „kockázati csoportba” tartozóknak ajánlotta az osztályvezető.

Tegnap egyébként, több mint egy hét után, szerdán közzétették a múlt heti, összesített koronavírus-adatokat a hivatalos kormányzati tájékoztató oldalon. E szerint az előző héten összesen 6748 az új fertőzöttet találtak, és 77 beteg hunyt el. Jelenleg 1015 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 29-en vannak lélegeztetőgépen.