Hidegháború – Japán lehet a nyugat legújabb szövetségese Kínával szemben

Hidegháború – Japán lehet a nyugat legújabb szövetségese Kínával szemben

Az EU és a japán vezetők csütörtökön egységes frontot mutattak be az orosz agresszióval szemben, valamint komoly üzenetettel bíró diplomáciai találkozót tartottak az ázsiai országban – írja a Politico.

Első közös ázsiai útjukon Charles Michel és Ursula von der Leyen, az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökei kihagyták az EU legnagyobb kereskedelmi partnerét Kínát, és inkább Japánba látogattak, bemutatva, hogy Brüsszel mit tekint prioritásnak.

Ahogy korábban írtuk, Ursula von der Leyen arról beszélt Tokióban, hogy Oroszország közvetlen veszélyt jelent a világrendre az Ukrajna elleni barbár háború, a Kínával kötött aggodalomra okot adó paktum és az új típusú, jobbára önkényes nemzetközi kapcsolatokra törekvése miatt.

Von der Leyen: Oroszország közvetlen fenyegetést jelent a világrendre

Oroszország közvetlen veszélyt jelent a világrendre az Ukrajna elleni barbár háború, a Kínával kötött aggodalomra okot adó paktum és az új típusú, jobbára önkényes nemzetközi kapcsolatokra törekvése miatt - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Tokióban, az Európai Unió és Japán vezetőinek csúcstalálkozóját követően csütörtökön.

A japánok felé ugyanakkor arra a kedves gesztusra utalt, amikor megjegyezte, hogy Japán az elsők között terelte földgázt az EU-ba, miután Oroszország februárban megtámadta Ukrajnát, von der Leyen megköszönte Fumio Kishida miniszterelnöknek a „csodálatos” döntést, és hozzátette: „Nem felejtjük el”.

Japán és az EU közös nyilatkozatukban arra figyelmeztetett, hogy „Oroszországnak a független és szuverén Ukrajna elleni indokolatlan katonai agressziója súlyosan sérti a nemzetközi jogot és az ENSZ Alapokmányának elveit, illetve aláássa az európai és a globális biztonságot és a stabilitást”.

Peking Moszkvához fűződő kapcsolatainak elmélyülése közepette az EU-vezetők Japánt akarták egyetlen igazi partnerükként beállítani az indiai-csendes-óceáni térségben, ahogyan a POLITICO erre rámutatott. Japán azon kevés ázsiai országok egyike, amely csatlakozott a Nyugathoz az Oroszországgal szembeni szankciók bevezetésében, a Kreml válaszul pedig személyesen szankcionálta Kishida miniszterelnököt.

"Japán azon országok központi csoportjába tartozik, amelyek szigorú szankciókat vezettek be Oroszországgal szemben" - mondta von der Leyen. „Az Európai Unióhoz hasonlóan Japán is tudja, mi forog kockán itt. Nem csak Ukrajna jövője. Nem csak Európa jövője. De a szabályokon alapuló világrend jövője. Ez még fontosabbá teszi az olyan hasonló gondolkodású partnerek számára, mint az EU és Japán, hogy erősítsék kapcsolataikat. Ezért vagyunk ma itt. És tettünk néhány fontos lépést előre.”

Von der Leyen és Michel látogatása Japánba és Indiába tett látogatása arra irányult, hogy mindkét országot elmozdítsák Oroszország befolyási övezetéből. A múlt héten Olaf Scholz német kancellár kinevezése óta először utazott Ázsiába, és kihagyta Kínát, inkább Japánba vette az irányt. Április végén von der Leyen Újdelhibe utazott kétnapos látogatásra, ahol Narendra Modi indiai miniszterelnökkel találkozott a kereskedelemről, az éghajlatról és a digitális technológiáról egyeztetve.