Jogerősen több mint 10 év börtönre ítélték korrupció miatt Bukarest volt főpolgármesterét

Jogerősen több mint 10 év börtönre ítélték korrupció miatt Bukarest volt főpolgármesterét

Több mint 10 év szabadságvesztésre ítélték pénteken korrupció miatt Sorin Oprescut, Bukarest volt főpolgármesterét, aki ellen 2015-ben indult az eljárás, amikor még hivatalban volt - számolt be az MTI.

A bukaresti táblabíróság által pénteken kihirdetett jogerős ítélet szerint Oprescut 10 év és 8 hónap börtönbüntetésre ítélték. Három évvel ezelőtt az első fokú eljárás után a bukaresti törvényszék még csak 5 év és 4 hónap szabadságvesztéssel sújtotta, a táblabíróság azonban súlyosbította az első fokú ítéletet, és kétszer hosszabb ideig tartó börtönbüntetésre ítélte a volt elöljárót.

Oprescu nevére nemzetközi körözést bocsátottak ki pénteken, mert a román rendőrök nem találták meg a bukaresti otthonában.

A korrupcióellenes ügyészség megvesztegetés elfogadásával vádolta meg.

A vádirat szerint Oprescu 25 ezer euró (9,6 millió forint) kenőpénzt vett át egy közvetítőtől, majd megtalálták nála a megjelölt bankjegyek egy részét. Később az ügyészek újabb vádakat fogalmaztak meg, így pénzmosás, hivatali visszaélés és bűnszövetkezet létrehozása miatt is eljárás indult ellene. Oprescut abban találták vétkesnek, hogy ő és a hozzá közelálló munkatársai 2013 és 2015 között rendszeresen kértek és kaptak kenőpénzeket azoktól a cégektől, amelyeknek különböző szerződésük volt a hivatallal.

Oprescu 2008-ban függetlenként került a román főváros élére, 2012-ben volt pártja, az akkor és most is kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatásával nyert újabb mandátumot. Ezt a második mandátumát már nem fejezte be, mert az ellene indult eljárás miatt felfüggesztették tisztségéből.