Macron teljes mértékben támogatja Svédország gyors NATO-csatlakozását

Macron teljes mértékben támogatja Svédország gyors NATO-csatlakozását

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn teljes támogatásáról biztosította Svédország döntését arról, hogy benyújtja csatlakozási kérelmét a NATO-hoz - számolt be az MTI.

A francia elnöki hivatal nem sokkal azután adott ki közleményt a témáról, hogy Magdalena Andersson svéd miniszterelnök a parlament vitáját követően bejelentette Stockholm határozatát.

Macron azt mondta, hogy

teljes mértékben támogatja Svédország szuverén döntését a gyors NATO-csatlakozásról.

A francia elnök az elsők között üdvözölte a múlt héten Finnország hasonló döntését is.

Svédország is benyújtotta csatlakozási kérelmét a NATO-hoz

A svéd kormány úgy döntött, hogy benyújtja az ország csatlakozási kérelmét a NATO-hoz - jelentette be Magdalena Andersson svéd miniszterelnök. Az ország most lezár egy korszakot, és egy új korszakba lép át. A legjobb döntés Svédország és a svéd lakosság számára az, hogy csatlakozunk a katonai szövetséghez - közölte Andersson, miután a svéd parlamenti képviselők nagy többsége támogatta a NATO-csatlakozást és a hivatalos jelentkezést.

Macron közben belföldön sem tétlenkedik, a mai napon megkezdte a kormányalakítási tárgyalásokat, melyek kapcsán a Le Figaro arról írt, hogy Jean Castex eddigi kormányfő az Elysée-palotában benyújtotta lemondását.

A francia alkotmány értelmében az elnöknek a kormányfő távozása után 48 órán belül meg kell neveznie az új kormányfőjelöltet, s ebben szabad keze van. Macron eddig nem nyilatkozott senkinek arról, hogy kikkel számol az új kormányban, de az új kormányfő személyét még hétfőn este bejelenti.

A francia politikusok egymás után nyilatkoznak a sajtónak arról, hogy milyen kormányfőre lenne szüksége az országnak. Francois Bayrou centrista politikus, aki korábban jobboldali kormányokban volt oktatási miniszter, úgy véli, tapasztalt és empatikus kormányfő kellene, Édith Cresson baloldali politikus, volt miniszterelnök pedig szívesen látna nőt a Matignon-palotában.

Hosszú idő után lett újra női miniszterelnöke Franciaországnak

Emmanuel Macron francia államfő Élisabeth Borne eddigi munkaügyi minisztert nevezte ki hétfőn új miniszterelnöknek a távozó Jean Castex helyére, aki a hagyományoknak megfelelően benyújtotta lemondását a három héttel ezelőtt újraválasztott köztársasági elnöknek.

Harminc év után először van ismét női miniszterelnöke Franciaországnak.

A 61 éves Élisabeth Borne 2020 óta vezette a munkaügyi tárcát, 2019 és 2020 között környezetvédelmi, 2017 és 2019 között pedig közlekedési miniszter volt. A technokrata politikus korábbi szocialista kormányok idején miniszteri tisztségviselőként dolgozott, s a francia államvasutak (SNCF) stratégiai igazgatója is volt. 2017-ben csatlakozott Emmanuel Macron pártjához, s azóta valamennyi kormányának a tagja volt.