Az oroszok három ukrán repülőgép lelövéséről számoltak be

Az oroszok három ukrán repülőgép lelövéséről számoltak be

Három ukrán katonai repülőgép lelövéséről és számos földi célpont megsemmisítéséről számolt be Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfő délelőtti hadijelentést ismertetve.

Konasenkov szerint az orosz légierő precíziós rakétái az ukrán 72. gépesített dandár parancsnoki állására és egy másik harcálláspontra, valamint 16 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, nyolc tartós tüzelőállásra, továbbá öt rakéta- és tüzérségi fegyverraktárra mért csapást. Mint mondta, ezek következtében több mint 360 "nacionalista" vesztette életét és 78 haditechnikai eszköz vált üzemképtelenné

A harcászati légerő három harcálláspontot, 104 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, valamint két üzemanyagraktárt, a rakéta- és tüzérségi erők pedig 325 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, 14 harcálláspontot és 24 tüzérségi üteg tüzelőállásait támadta. A légvédelem a tábornok szerint lelőtt két Szu-25-ös és egy Szu-24-es repülőgépet (utóbbit a Kígyó-sziget közelében), tíz drónt - köztük két szovjet gyártmányú Tu-143 Rejsz típusút- és 18 Szmercs-rakétát.

Az orosz védelmi tárca összegzése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 168 repülőgépet, 125 helikoptert, 889 drónt, 307 légvédelmi rakétarendszert, 3108 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 381 rakéta-sorozatvetőt, 1529 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2949 speciális katonai járművet veszített.

Alekszandr Hodakovszkij, a donyecki "népköztársaság" belügyi alegységeinek egyik parancsnoka hétfői Telegram-bejegyzésében azt írta, hogy tíz ukrán katona jött ki fehér zászlóval a mariupoli Azovsztal acélmű területéről. Hodakovszkij szerint az Azov nacionalista alakulat katonái adták meg magukat.

Nyikolaj Baszurin, a donyecki "népi milícia" parancsnok-helyettese a közléssel kapcsolatban annyit jegyzett meg egy sajtónyilatkozatban, hogy a különleges művelet sikere érdekében hivatalos tájékoztatás csak később hangzik el arról, hogy ki és milyen körülmények között adta meg magát.  

A luhanszki "népi milícia" hétfői közleménye szerint a "felszabadított" rubizsnei Zarja vegyiüzem területén tárgyi bizonyítékokat találtak az ukrán védelmet irányító amerikai és lengyel kiképzők jelenlétére.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

(MTI nyomán)