Szorít az idő: ma éjfélig lehet még leadni az szja-bevallást

Pénz, forint
Illusztráció
Sándor Zoltán / Alfahír

Péntek éjfélig van még lehetőség kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet – közölte a NAV. Ezt a legegyszerűbben az ügyfélkapuval rendelkezők az adóhatóság honlapján tehetik meg a NAV honlapjáról elérhető felületen.

Aki egyetért a tervezetben foglaltakkal, azon nem változtat – az egyéni vállalkozókat, az őstermelőket és az áfás magánszemélyeket kivéve –, annak május 20-ával automatikusan bevallássá válik a tervezete. 

A NAV felhívja a figyelmet, hogy az őstermelők, az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek és az egyéni vállalkozók részére készített bevallási tervezet azonban csupán egy „ajánlat”, ami nem válik automatikusan bevallássá. Tehát ezeket a tervezeteket ki kell egészíteni a vállalkozói, az önálló tevékenység, illetve az őstermelői tevékenység jövedelmével, és az ahhoz kapcsolódó fizetési kötelezettségekkel. Ha nem egészítik ki, nem módosítják az adóbevallási tervezetet, az nem válik május 20-án személyijövedelemadó-bevallássá ebben a körben. Ha nem módosítják a bevallási tervezetét vagy saját maguk nem készítenek és nem nyújtanak be szja-bevallást, a NAV 15 napos határidővel felhívja őket, hogy pótolják a hiányt. 

Ha ez elmarad, akkor a NAV 50 ezer forint mulasztási bírsággal büntetheti a mulasztó őstermelőt, az áfafizetésre kötelezett magánszemélyt, illetve az egyéni vállalkozót.

A vallási közösségeknek és a civil szervezeteknek felajánlható 1+1 százalékokról szóló rendelkezőnyilatkozat legegyszerűbben szintén ügyfélkapun keresztül, a NAV eSZJA-felületén adható be ma éjfélig.

Hivatalos Facebook-oldalukon is külön felhívták a figyelmet a mai határidőre.