Katarina Barley: az olajembargót Magyarország nélkül kellene beindítani

Katarina Barley
Katarina Barley német igazságügyi és fogyasztóvédelmi miniszter beszédet mond a Német Szociáldemokrata Párt, az SPD kongresszusán Berlinben 2019. március 23-án.
MTI/EPA/Hayoung Jeon

Az EU nem engedhet Orbán zsarolásának, mert ez a pénz az ő családjánál és barátainál landolna - nyilatkozta Katarina Barley, az Európai Parlament alelnöke a német közszolgálati rádiónak arra reagálva, hogy Orbán Viktor milliárdokat követel azért, hogy megszavazza az orosz kőolajimport leállítását. Ennek következtében az egykori német igazságügyi miniszter azt javasolja, hogy a bojkottot a magyar kormány nélkül indítsák be.

Barley szerint Orbán politikai célokra használja ki a kialakult helyzetet és igyekszik minél több pénzt kisajtolni Brüsszelből, amit a kormányfőhöz közelálló személyeknek adna, ezt mindenki tudja Magyarországon és az EU-ban is.

Az EP-alelnök szerint a megoldás az lehetne, hogy 26-os körben kellene elfogadni a megtorló intézkedéseket Ororszországgal szemben, tehát nemzeti alapon szüntetnék be az orosz olaj vásárlását.