Volt moszkvai német nagykövet: Putyin éhínséget akar kirobbantani Afrikában és a Közel-Keleten

putyin
Vlagyimir Putyin orosz elnök egy tanácskozáson vesz részt a moszkvai Kremlben 2022. április 6-án.
Fotó: MTI/AP/Kreml/Szputnyik pool/Mihail Klimentyev

Szándékosan akar éhínséget előidézni a Közel-Keleten és Afrikában Vlagyimir Putyin orosz elnök Németország volt moszkvai nagykövete szerint, aki a Der Tagesspiegel című berlini lapnak vasárnap azt mondta, a Kreml migránsáradattal akarja destabilizálni Európát.

 "Putyin úgy gondolja, a gabonaimport összeomlásával éhezők milliói menekülnek el a térségből Európa felé, ahogyan szíriaiak milliói menekültek korábban a háború borzalmai elől"

- fogalmazott Rüdiger von Fritsch.

A diplomata úgy vélte, az orosz erők ezért bombázzák az ukrajnai gabonaraktárakat, és akadályozzák meg, hogy Ukrajna - a világ egyik legnagyobb gabonaszállítója - gabonát exportáljon.

Von Fritsch hozzátette: a Kreml reméli, hogy a migrációs nyomás a nyugati államokat a  Moszkvával kapcsolatos álláspontjuk enyhítésére kényszeríti, e taktikát pedig - a kibertámadásokkal és dezinformációs kampányokkal együtt - "Putyin újabb hibridháborújának" nevezte.

A német kormány adatai szerint 20 millió tonna gabona rekedt Ukrajnában, a nagyrészt Odessza kikötőjében veszteglő rakományok zöme Észak-Afrikába és Ázsiába jutna.

(MTI)