Biden támogatja, hogy Japán állandó tagja legyen az ENSZ BT-nek, az amerikai GDP 40 év után gyorsabban nő, mint Kínáé

Joe Biden, Kisida Fumio, Japán
Joe Biden amerikai elnököt (b) fogadja Kisida Fumio japán miniszterelnök (k) a tokiói Akaszaka-palotában 2022. május 23-án.
Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

Joe Biden amerikai elnök támogatja, hogy Japán állandó taggá váljon az ENSZ Biztonsági Tanácsában – jelentette be Kisida Fumio japán miniszterelnök hétfőn Tokióban.

Megbeszélésük után a japán kormányfő jelezte, hogy mindketten állást foglaltak az állandó tagként az Egyesült Államok mellett Kínát, Oroszországot, Nagy-Britanniát és Franciaországot magában foglaló BT reformja mellett.

Az MTI tudósításában azt írja, Biden egyúttal bejelentette, hogy az indiai-csendes-óceáni térség gazdasági fellendülésének érdekében 13 ország szorosabb partnerségi viszonyon alapuló keretmegállapodást kötött. Ez egyebek között az ellátási láncolatok erősítésére, az energiaügyi és infrastrukturális együttműködésre, a korrupció elleni küzdelemre, valamint kereskedelmi kérdésekre terjed ki.

Az amerikai GDP 40 év után először nő gyorsabban, mint Kínáé

Az Egyesült Államok hazai összterméke (GDP) több mint negyven év után az idén először fog gyorsabban nőni, mint Kínáé - jelentette ki Joe Biden amerikai elnök hétfőn Tokióban, amikor Fumio Kishida japán miniszterelnökkel tartott közös tokiói sajtótájékoztatót.

"Az Egyesült Államok GDP-je 40 év után először fog gyorsabban nőni, mint Kínáé. Ez azt jelenti, hogy nincs problémánk? Természetesen ugyanazok a problémáink vannak, mint a világ többi országának, de a gondok következményei nem olyan súlyosak, mint a világ más részein"

- mondta arra a kérdésre válaszolva, hogy elkerülhetetlen-e a recesszió az Egyesült Államokban, és az amerikaiaknak fel kell-e készülniük rá.

A Bloomberg Economics múlt héten megjelent előrejelzése szerint az Egyesült Államok gazdasága 2,8 százalékkal, Kínáé szerényebben, 2 százalékkal nő.

Amennyiben beigazolódik az előrejelzés, az amerikai gazdaság bővülése először körözi le Kínáét 1976 óta.