Magyarországot kihagyva vezetnék be a kőolajembargót?

Magyarországot kihagyva vezetnék be a kőolajembargót?

A német alkancellár azért hozzátette, hogy nem hallott ilyen javaslatot az Európai Bizottság elnökétől, ő maga pedig arra számít, hogy végül "úgy lesz, ahogy mindig is szokott lenni" az EU-ban, vagyis "néhány ország kvázi különjogokat" - könnyítést, haladékot - kap, de az EU egységesen, valamennyi tagország részvételével vezeti be az újabb büntetőintézkedéseket.

Az Oroszországgal szembeni potenciális energiaembargó ügyében európai egységre szólított fel hétfőn Davosban Robert Habeck, Németország alkancellárja, zöldpárti gazdasági minisztere.

"Jelenleg Európa legrosszabb arcát láthatjuk"

- fogalmazott a politikus, külön kiemelve: tekintettel kell lenni arra, hogy minden ország helyzete egyedi és eltérő. Ennek ellenére Habeck minden országtól elvárja, hogy dolgozzanak a megoldáson, így Magyarországtól is.

A politikus davosi beszéde előtt, hétfő reggel a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádióban sugárzott interjúban kiemelte, hogy csalódott az orosz olajembargó ügyének elhúzódása miatt, és hajlandó lenne támogatni, hogy az Európai Unió tagországai Magyarország nélkül vezessenek be embargót az orosz kőolajra.

Aláhúzta, hogy nem hallott ilyen javaslatot az Európai Bizottság elnökétől, ő maga pedig arra számít, hogy végül "úgy lesz, ahogy mindig is szokott lenni" az EU-ban, vagyis "néhány ország kvázi különjogokat" - könnyítést, haladékot - kap, de az EU egységesen, valamennyi tagország részvételével vezeti be az újabb büntetőintézkedéseket.

Habeck emellett arról beszélt Davosban, hogy négy, egymással összefüggő válságra kell egyszerre megoldást találni: a magas inflációra, az energiaválságra, az élelmiszer szűkösségére és a klímaválságra.

"Nem tudjuk megoldani a problémát, ha csak az egyikre összpontosítunk, de ha egyiket sem sikerül megoldani, akkor attól tartok, hogy globális recesszió felé haladunk"

- mondta a német alkancellár.

Krisztalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ügyvezető igazgatója a davosi tanácskozás egyik panelbeszélgetésén arról beszélt, hogy bár az IMF nem számít recesszióra a világ vezető gazdaságaiban, de mégsem lehet kizárni a gazdasági visszaesés lehetőségét.

Az IMF egy hónapja ismertetett előrejelzése szerint jelentősen romlottak a globális gazdaság idei kilátásai az ukrajnai háború, a kínai gazdaság lassulása és különösen a megnövekedett élelmiszerárak miatt. Mint mondta, az IMF 3,6 százalékos növekedést prognosztizál, ami "nagyon messze van egy globális recessziótól".

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}