Orbán Viktor nem akar az olajembargóról tárgyalni az EU-csúcson

Orbán Viktor a Parlamentben
Béli Balázs/Alfahír

Orbán Viktor kizárta, hogy az EU jövő heti csúcstalálkozóján megvitassák az Oroszországgal szemben javasolt uniós olajembargót, ami újabb csapást jelent az Unió azon erőfeszítéseire, hogy támogatást szerezzen a mérföldkőnek számító szankciócsomagjának - írja a Financial Times-ra hivatkozva a Portfolio.

Mint írták, Orbán levélben fordult Charles Michelhez, az Európai Tanács elnökéhez, amelyben azt írta, hogy országa nem tudja támogatni a szankciókat, ha nem kap részletesebb tájékoztatást arról, hogy az EU milyen pénzügyi eszközökkel segít Budapestnek leszokni az orosz olajról.

Mivel Orbán Viktor nem hajlandó tárgyalni a csomagról, Brüsszel tervei az orosz olajtól való függőség megszüntetésére akár meg is hiúsulhatnak.

A szankciós csomag uniós csúcson való megvitatása konszenzus hiányában kontraproduktív lenne - írta Orbán a Financial Times által látott levélben. "Csak a belső megosztottságunkat emelné ki, anélkül, hogy reális esélyt kínálna a nézeteltérések megoldására. Ezért azt javaslom, hogy az Európai Tanács következő ülésén ne foglalkozzunk ezzel a kérdéssel".