Heger: Ha nem Ukrajna győz, Szlovákia az oroszok következő célpontja

Heger: Ha nem Ukrajna győz, Szlovákia az oroszok következő célpontja

Ukrajnának kell győznie, mert ha kudarcot vallanak, Szlovákia válik az oroszok következő célpontjává – jelentette ki a CNN tudósítása szerint az orosz-ukrán háború vonatkozásában Eduard Heger szlovák kormányfő a davosi Világgazdasági Fórumon. 

Heger az uniós és gazdasági vezetőknek üzenve figyelmeztetett, hogy szerinte alapvetően túl sokáig cseréltük el értékeinket olcsó gázra és olajra, amelyet Oroszországból szereztek be az egyes országok.

A Putyinnal való megalkuvás háborút okozott Ukrajnában. Agresszív háborút, mely során emberek halnak meg

– fogalmazta meg bírálatát a szlovák miniszterelnök, aki emellett aláhúzta, hogy az ukránok a saját vérüket ontják értékeinkért, így nekünk nem kell ezt az áldozatot meghozni.

Szorgalmazta ugyanakkor azt is, hogy Európa működjön együtt Ukrajnával és a Nyugat-Balkánnal egyaránt, hogy a megfelelő szabályok kidolgozását követően csatlakozhassanak az EU-hoz. Jelenleg azonban az uniós vezetők jelentős része azt az álláspontot képviseli, hogy még az invázió miatt sem lehetséges a gyorsított tagfelvételi folyamat az Unióba.

A szlovák kormányfő már bánja, hogy nem utazott Kijevbe Zelenszkij találkozójára

Ismeretes, kedden három kelet-közép-európai kormányfő és Jarosław Kaczyński lengyel miniszterelnök-helyettes Kijevben találkozott Volodimir Zelenszkij elnökkel és Denisz Smihal kormányfővel. A találkozóra Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Janša szlovén miniszterelnök azért utazott, hogy megerősítsék az Európai Unió támogatását Ukrajna szuverenitása és függetlensége számára...

Ahogy azt korábban megírtuk, három kelet-közép-európai vezető politikus is Kijevbe utazott, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal kormányfővel találkozzanak, ezzel támogatásukról biztosítva az akkor már hetek óta támadás alatt álló országot. Az ukrán fővárosba viszont a térség kormányfői közül Orbán Viktorhoz hasonlóan Eduard Heger sem ment el, de mulasztását utólag meg is bánta a szlovák kormányfő.