A magánegészségügyi szolgáltatók azt szeretnék, hogy náluk is elfogadják a taj-kártyát

A magánegészségügyi szolgáltatók azt szeretnék, hogy náluk is elfogadják a taj-kártyát

Fordulóponthoz érkezett a szektor, dinamikusan nő az igény a magánellátás iránt.

Szektorsemleges finanszírozás bevezetését javasolja a PRIMUS Magánegészségügyi Szolgáltatók Egyesülete az egészségügyben, vagyis azt, hogy a magánegészségügyben is elfogadható legyen részben vagy egészben a társadalombiztosítási (tb) kártya - ismertette Lancz Róbert, az egyesület új elnöke online sajtótájékoztatón szerdán.

Lancz Róbert, a Doktor24 vezérigazgatója kiemelte: fordulóponthoz érkezett a szektor, dinamikusan nő az igény a magánellátás iránt. A két Covid-év után a magánegészségügy a közellátást több szinten kiegészítő, megkerülhetetlen tényező lett - mondta.

"Közös érdekünk a fenntartható és hosszú távon finanszírozható állami rendszer kialakítása"

- fogalmazott.

Bemutatta azt az ötpontos tervezetet, amelyben a PRIMUS az állami és a magánellátás transzparens együttműködésére, a szektorsemleges finanszírozás megteremtésére, valamint az ügyfélközpontú gyógyítás rendszerszintű megvalósítására tesz javaslatot.

Közlése szerint a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke a javaslatot jó tárgyalási alapnak tekinti, a két szervezet között a párbeszéd elindult, továbbá megkereste a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) egészségügyi tagozatát is.

Az elnök üdvözölte a belügyminiszter által bemutatott javaslatot, ami új működést irányoz elő az egészségügyben. Az MTI-kérdésére kifejtette:

közösen képviselnék a szakmát a VOSZ-szal és a MOK-kal a kormányzati tárgyalásokon, és a javaslatcsomagot bemutatják a jogalkotónak.

„A főiskolát végzett egészségügyi dolgozóknak az orvosi bérek 75 százalékát el kellene érni"

Egy hét múlva, május 31-ével megszűnik a felmondási tilalom az egészségügyben, a kormány azonban sem az orvosok, sem az ápolók körében nem számít tömeges felmondásra. Az Emmi által február elején közöltek szerint mintegy 21 százalékkal emelkedett az ápolók bére, míg az orvosoké 28,5 százalékkal - ez 85 ezer szakdolgozót és 18 ezer orvost érintett.

Az egyesület javaslatai közül kiemelte, hogy fókuszba kell helyezni a prevenciót, ebben elindult már itthon a szemléletváltás. A magánszolgáltatók jelenleg is évi több tízezer szűrővizsgálattal járulnak hozzá az egészségmegőrzéshez, a privát szektor szűrési aktivitásait össze kell hangolni az állami szűrőprogramokéval.

Javaslatuk szerint a társadalombiztosító ugyanazt az összeget térítené a magánszolgáltatónak, amit az államinak, és ha az adott ellátást a privát szolgáltató drágábban kínálja a többletszolgáltatások miatt, akkor csak azok többletköltsége háruljon az ügyfélre.

Azokon a területeken, ahol a tb-kártyát nem lehet elfogadni, co-payment rendszerben helyettesítő megoldásokat, például vállalati finanszírozást vagy kiegészítő egészségbiztosítást kell elérhetővé tenni.

Szeretnék elérni, hogy minden betegre a legkevesebb várakozási idő és a legtöbb figyelem jusson. Egyetértenek a kormányzati célokkal: valóban időszerű a várólisták csökkentése.

A magánszektor készen áll arra, hogy számos ellátási területen tehermentesítse a közellátást

- tette hozzá.

Az orvos-beteg találkozóknál növelni kell a hasznos időt, hiszen a 20-30 perces konzultációkból jelenleg csupán 5-8 perc a tényleges orvosi feladatokkal eltöltött idő, a többi adminisztráció. Az orvos idejének jobb felhasználásával az állami és a privát ellátás hatékonysága egyaránt javítható - vélik.

Lancz Róbert szerint indokolt esetben engedélyezni kell az átjárást a magán- és a közellátás között, hiszen nincs két szektorra elegendő szakember Magyarországon.

Példaként említette, hogy ma a páciens nem folytathatja a közellátásban ugyanannál az orvosnál a kezelését, ha magánszolgáltatónál diagnosztizálta a problémáját, még akkor sem, ha a betegség komplexitása is ezt igényelné. Az átjárhatatlan rendszer a kisebb hazai településeken még nehezebben működtethető, az ellátást is stabilabbá tenné ezeknek az intézményeknek a közös finanszírozása - mutatott rá.

Lukács László György: Tisztességes béreket az egészségügyi szakdolgozóknak!

A Jobbik javaslata, miszerint az alapvető élelmiszerek áfáját 0%-ra kell csökkenteni, az egészségügyi dolgozókat, az "egészségügy napszámosait" is érinti, hiszen az elszálló árak őket is nagy nyomás alá helyezték - mondta online sajtótájékoztatóján Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője és alelnöke.

A PRIMUS javaslatának ötödik pontja szerint szakmai minősítési rendszert kell bevezetni, ennek részleteit az államnak a szakmai szervezetekkel, valamint az ügyfelek, a betegek képviselőivel közösen kell kidolgoznia.

Az egyesületnek jelenleg 16 tagja van, ezek a hazai magánegészségügyi szektor meghatározó szereplői, amelyek 2020-ban 25 milliárd forint összesített árbevétellel, több mint kétezer foglalkoztatott és szerződéses jogviszonyban álló dolgozóval, valamint évi 1,4 millió orvos-beteg találkozóval rendelkeztek. Tervezik a tagbővítést, közepes és kisebb szolgáltatókkal.

Mint megírtuk, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) ajánlást készített Pintér Sándor belügyminiszter kérésére a magyar egészségügy problémáinak orvoslására. A kamara szerint ugyanis az utánpótlás erősen hiányos, így a közellátás ebben a formájában nem tartható fent.

Átgondolt egészségügyi „mesterterv" készítésére biztatja az orvosi kamara Pintér Sándort, megfogalmazták ajánlásaikat

Ajánlást készített Pintér Sándor belügyminiszter kérésére a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a hazai egészségügy problémáinak orvoslására - számolt be a Népszava. A nyolc oldalas levélben egy „mesterterv" készítésére biztatják Pintért. A kamara szerint az ágazat az elmúlt időszakban sodródott, ráadásul ehhez az egészségügy dolgozói szemében „irányítási-igazodási válság is társult", mivel nem volt egyértelmű hierarchia a humántárca, a belügy, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Operatív törzs négyszögben.