Texasi lövöldözés – A Golden State edzője kiakadt, amiért még mindig akadályozzák a fegyverviselés szigorítását

Texasi lövöldözés – A Golden State edzője kiakadt, amiért még mindig akadályozzák a fegyverviselés szigorítását

Steve Kerr, a Golden State Warriors edzője nem akart a kosárlabdáról beszélni a mérkőzés előtti sajtótájékoztatóján. Csapata a Dallas Mavericks ellen vívta rájátszásbeli negyedik meccsét kedd este, amikor kiakadt a texasi lövöldözés miatt - számol be róla az ESPN.

"Amióta befejeztük az edzést, 14 gyerek halt meg, és egy tanár 400 mérföldre innen."

- mondta Kerr a texasi Uvalde állambeli Robb Általános Iskolában történt tömeges lövöldözésre utalva.

A texasi közbiztonsági minisztérium szóvivője szerint a halálos áldozatok száma azóta legkevesebb 19 gyermekre és két felnőttre emelkedett. A 18 éves gyanúsított, az Uvalde High School egyik diákja, aki pisztollyal és valószínűleg puskával lépett be az általános iskolába. Az elkövető egyébként szintén elhunyt – közölte Greg Abbott texasi kormányzó.

Egyelőre nem derült ki, hogy hányan sérültek meg, de az iskolakerület rendőrfőnöke, Pete Arredondo azt mondta, hogy "több sérült is van".

Mikor csinálunk végre valamit?

– kiáltotta Kerr, és ököllel az asztalra csapott. "Fáradt vagyok. Nagyon belefáradtam abba, hogy felkeljek ide, és részvétemet fejezzem ki odakint a gyászoló családoknak. Nagyon elegem van ebből. Elég volt! "

Kerr régóta szókimondó a fegyveres erőszak ellen. Apját 1984-ben egy bejrúti terrortámadásban agyonlőtték, és szakmai élete nagy részét a fegyvertörvény reformjára szorgalmazta.

Kerr számos alkalommal, többek között kedden is rámutatott a H.R.8 törvényjavaslatra, amely szigorítaná a lőfegyverek magánfelek közötti átadására vonatkozó háttérellenőrzési szabályokat. A törvényjavaslatot 2021 elején fogadta el az Egyesült Államok Képviselőháza, de soha nem került a szenátus elé.

"Lejátsszuk a meccset, de arra kérek mindenkit, aki most itt van vagy bárhol hallja a szavaimat, hogy gondoljon a saját családtagjaira, gyerekeire, unokáira, apjára, anyjára, testvérére, és próbálja elképzelni, mit érezne, ha velük történt volna ez a szörnyűség. Nem hallgathatunk! Nem ülhetünk ölbe tett kézzel, nem érhetjük be annyival, hogy elolvassuk a híreket, tartunk egy egyperces gyászszünetet, és kész. Kosármeccset fogunk játszani. Közben túszai vagyunk ötven washingtoni politikusnak”.

Ahogy belenézett a kamerába, úgy folytatta, hogy a fegyverlobbi miatt vannak olyan személyek, akik nem hajlandóak semmit tenni az erőszakkal szemben.  „Saját hatalomvágyadat a gyerekeink, időseink és templomba járóink élete elé helyezed? Mert ez így néz ki. Minden héten ezt csináljuk" - mondta.

A Mavericks edzője, Jason Kidd is hasonlóan vélekedett a keddi meccs előtt.

"Valóban nehéz szívvel fogunk játszani ma este a közösségért, s a Robb Általános Iskola diákjaiért"

- mondta Kidd. "Edzőként, apaként nehéz ezt feldolgozni”

A San Antonio-tól mintegy 85 mérföldre nyugatra található Robb Általános Iskolában közel 600 diák tanul. Ez volt az iskola utolsó tanítási hete a nyári szünet előtt.

"Nincsenek megfelelő szavak erre" - írta a San Antonio Spurs Twitteren közzétett közleményében. "Szívünk veletek van, és minden szomszédunkkal, akikre hatással volt a mai szörnyű lövöldözés."

Az utóbbi időben ez a lövöldözés volt a legsúlyosabb, mióta egy fegyveres megölt 20 gyereket és hat felnőttet a Sandy Hook Általános Iskolában a Connecticut állambeli Newtownban, majdnem egy évtizeddel ezelőtt. A mostani eset mindössze 10 nappal azután történt, hogy egy páncélos fegyveres megölt 10 fekete vásárlót és egy dolgozót egy szupermarketben a New York-i Buffalóban, a hatóságok szerint egy rasszista indíttatású támadásban. Alig két nappal a buffalói lövöldözés után egy ember meghalt, öt másik pedig megsebesült a kaliforniai Laguna Woodsban egy tajvani templomban történt incidens során, amelyet az Orange County seriff "politikai indíttatású gyűlölet-incidensnek" minősített.

Egy bizonyos, az utóbbi hetek eseményei is azt mutatják, hogy valamit sürgősen tennie kell Amerikának. Különben ismét megelevenedik a vadnyugat, a maga embertelen erőszakjával együtt.