Szombaton több mint tizenegyezer háborús menekült érkezett Ukrajnából

ukrajna, háború,
Óvóhely ajtaját tárja ki egy helybeli férfi a donyecki régióban lévő Majakijban 2022. május 27-én, a várost ért orosz légi támadás másnapján.
MTI/AP/Andrij Andrijenko

Magyarországra szombaton az ukrán-magyar határszakaszon 5886  ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 5617-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-vel.

A beléptetettek közül a rendőrség 289 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - tájékoztatott az ORFK.

Az ukrajnai háború elől szombaton 667 ember, köztük 285 gyermek érkezett Budapestre vonattal - tudatták.    

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt közölte vasárnap a police.hu oldalon, hogy a BRFK a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőrképzésben résztvevőkkel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

Folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival - áll a közleményben.