A megszorítások előtt még ugrottak egyet a beruházások

A megszorítások előtt még ugrottak egyet a beruházások

Az idei első negyedévben a beruházások volumene 8,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva és 3,2 százalékkal az előző negyedévhez képest - ismertette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A beruházások szezonálisan kiigazított első negyedévi volumene kismértékben meghaladta az eddigi legmagasabb, 2021 harmadik negyedévében mért szintet. A beruházások növekedési ütemének élénkülését a vállalkozások fejlesztései és a háztartások növekvő aktivitása eredményezte, miközben a költségvetés beruházásai csökkentek - tette hozzá a jelentés.

815 milliárd forintos megszorítást jelentett be Gulyás Gergely

Miután bejelentette Orbán Viktor, hogy "különadók" elrendelésére tett javaslatot a kormány, a csütörtöki kormányinfón részletezte az állami megszorításokat Gulyás Gergely. Gulyás a tájékoztató elején azzal kezdte, hogy már két alkalommal ülésezett a kormány. Első alkalommal a veszélyhelyzet elrendeléséről döntöttek, ugyan a miniszter megjegyezte, hogy nincs olyan jel, amely arra utalna, hogy Magyarországot közvetlen veszély fenyegeti.

Az előző negyedévihez viszonyított 3,2 százalékos szezonálisan kiigazított növekedésen belül az építési beruházások volumene 2,7, a gép- és berendezésberuházásoké 6,0 százalékkal nőtt.

Éves összevetésben az építési beruházások 10,1, a gép- és berendezésberuházások 7,0 százalékkal nőttek. A gép- és berendezésberuházások mintegy héttizede importból származott.

A vállalkozások körében a fejlesztések volumene 10,5 százalékkal nőtt az alacsony bázishoz képest, amiben lényeges szerepet játszottak a külföldi érdekeltségű vállalkozások fejlesztései. Ugyanakkor a beruházások 11 százalékát realizáló költségvetési szerveknél 13,0 százalékkal visszaestek a fejlesztések. A helyi önkormányzatok növelték, a központi közigazgatási szervek erősen csökkentették tárgyieszköz-beszerzéseiket az előző évi bázisidőszakihoz képest.

A nemzetgazdasági beruházások 29 százalékát adó, legnagyobb súlyt képviselő feldolgozóipar fejlesztései nagymértékben, éves összevetésben 19,7 százalékkal nőttek az előző negyedévi 16,7 százalékos emelkedés után. A három legnagyobb súlyú ágazat közül a villamosberendezés-gyártás kiugró teljesítménynövekedése ellensúlyozta a járműgyártás volumenében tapasztalt jelentős visszaesést, miközben az élelmiszeripar fejlesztései 9,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Jobbik: Ez bizony brutális megszorítás, inkább adót csökkentenének végre!

A kormány „nem hiszi", hogy a különadókkal elvont összegeket a vásárlók megérzik majd az árakban - mondta a kormányinfón a gazdaságfejlesztési miniszter. Csak aztán majd bekopog az orbáni valóság. Mi több, már be is kopogott. Adóemelés és megszorítás formájában - írja közleményében a Jobbik.

A második legnagyobb beruházónak számító, a nemzetgazdasági fejlesztések 22 százalékát megvalósító ingatlanügyletek teljesítménye az előző negyedévi csökkenést követően jelentősen, 10,7 százalékkal bővült, elsősorban a meghatározó súlyú lakásépítések kiemelt növekedésének köszönhetően.

A szállítás, raktározás beruházásaiban az előző évben kezdődött volumennövekedés a tavaly negyedik negyedévi 20,1 százalékosról 2,1 százalékra lassult, amiben szerepet játszott az állami infrastrukturális fejlesztések mérséklődése is.

A kereskedelmi beruházások volumenének 2,8 százalékos csökkenését elsősorban a kiskereskedelmi üzletek 2021-ben regisztrált, kiugróan magas - az egész évben 18,0 százalékkal megemelkedett - fejlesztéseinek befejeződése magyarázza.

A mezőgazdaságban regisztrált 19,7 százalékos volumennövekedéshez leginkább a mezőgazdasági épületfejlesztések nagymértékű bővülése járult hozzá.

A közigazgatás fejlesztéseinek volumene 5,2 százalékkal csökkent, a központi közigazgatási szervek visszafogott fejlesztéseinek következtében.

A nemzetgazdasági beruházások első negyedévi, 8,7 százalékos volumennövekedéséhez leginkább a feldolgozóipar járult hozzá 5,1 százalékponttal, az ingatlanügyletek 2,3, a mezőgazdaság 0,9, valamint a szállítás, raktározás beruházási teljesítménye 0,2 százalékponttal vette ki részét a növekedésből. Ugyanakkor a közigazgatás, illetve a kereskedelem teljesítménycsökkenése egyformán 0,2-0,2 százalékponttal visszafogta a beruházások növekedését.

A tavalyi negyedik negyedévben 0,2 százalékkal, az egész évben 4,2 százalékkal nőttek a beruházások az egy évvel korábbival összevetve.