A lengyel miniszterelnök szerint Putyint el kellene távolítani a hatalomból

Mateusz Morawiecki
Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő
MTI/EPA/PAP/Marcin Obara

"Örülnénk, ha Vlagyimir Putyin orosz elnököt teljesen eltávolítanák" a hatalomból - mondta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kedden a Sky News brit televíziós csatornának nyilatkozva.

Morawiecki az Ukrajnát ért orosz támadások kapcsán úgy vélekedett, "ha Európa és a szabad világ elveszti ezt a csatát, ezt a háborút, akkor többé nem leszünk biztonságban". Szerinte ugyanis mindig Putyin "fenyegetése és zsarolása" uralkodna felettünk.

A lengyel miniszterelnök kifejtette: "természetesen örülnénk neki, ha Putyint eltávolítanák", de Oroszország szuperhatalmi státusza és az a "brutális erő", amelyet az orosz elnök képvisel szerinte nem teszi ezt lehetővé. Hozzátette, hogy "mindannyiunk győzelmének számítana", ha Ukrajna megőrizné a szuverenitását, hiszen "ezért támogatjuk a legkülönfélébb módokon" az országot.

Morawiecki a hétfőn kezdődött, kétnapos brüsszeli EU-csúcstalálkozó programjai mellett nyilatkozott a Sky Newsnak. A brüsszeli tárgyalásokon a tagállamok hétfőn megegyeztek egy Oroszország ellen hozandó újabb, hatodik szankciós csomagban, amely magában foglalja az orosz kőolaj importjának embargóját is.

(MTI)