Húsz százalékkal drágulhat a külföldi nyaralás tavalyhoz képest

Húsz százalékkal drágulhat a külföldi nyaralás tavalyhoz képest

A külföldi utazás költségeit az infláció mellett a forint gyengülése is tetézi, emiatt akár 20 százalékkal is emelkedhettek a kiadások egy év alatt - írta meg a Bankmonitor.hu.

Az infláció megjelenik az utazás, a szállás árában, az étkezés és a programok költségeiben is, a magyarok kedvenc nyári célpontjaiban pedig nem túl jó a helyzet ebből a szempontból:

  • Horvátországban az áremelkedés 2022. áprilisában 9,4% volt.
  • Spanyolországban az infláció 2022. negyedik hónapjában 8,3% volt.
  • Görögországban idén áprilisában az éves drágulás mértéke 9,4% volt.
  • Olaszországban a tavasz második hónapjában 6,6% áremelkedést mértek.

A magyarok 58 százaléka pénzhiány miatt nem megy hosszabb nyaralásra

Az idei nyaralás szempontjából a járvány már kevésbé jelent akadályt, sokkal inkább a pénzügyi lehetőségeken múlik a tervezés; külföldi nyaralással ugyan nagyobb arányban számolnak a megkérdezettek, mint tavaly, de a legalább 5 napos belföldi utat tervezők aránya nem változott egy év alatt, és a többség ennél rövidebb vakációval számol - derül ki a K&H Bank felméréséből.

Emellett a forint is jelentősen gyengült az elmúlt időszakban: egy éve ilyenkor még 348 forintot kellett fizetni egy euróért, jelen cikk írásának pillanatában ez már 397 forint volt.

A portál számításai szerint a két tényező együttesen 200-230 ezer forinttal drágított meg egy olyan nyaralást, ami egy éve kijött egy millió forintból, ez pedig 20-23 százalékos áremelkedésnek felel meg.