Jó éve volt tavaly a Magyar Építő Zrt.-nek, de félmilliárd forintot buktak egy Sberbanknál vezetett számla miatt

Jó éve volt tavaly a Magyar Építő Zrt.-nek, de félmilliárd forintot buktak egy Sberbanknál vezetett számla miatt

Habár kifejezetten jó éve volt tavaly a Magyar Építő Zrt.-nek, miután a cég megduplázta bevételét és négyszerezte a profitját, a társaságnak számlája volt a végelszámolás alá esett Sberbanknál, így félmilliárd forintot bukott - számolt be az mfor.hu a cég frissen közzétett éves beszámolója és kiegészítő mellékleteinek adatai alapján.

Mint írják, a az orosz tulajdonú pénzintézetnél pénzforgalmi, illetve építési-szerelési kivitelezéshez kapcsolódóan bankgarancia óvadéki számlákat vezetett a Magyar Építő Zrt. Mint ismert, az MNB döntése értelmében megindult a Sberbank Magyarország Zrt végelszámolása, aminek nyomán a Magyar Építőnek 538,36 millió forintja ragadt bent.

A cég ugyanakkor azt közölte, hogy a bank csődje nincs hatással a Zrt. fizetőképességére, a vagyoni helyzet stabil, fizetési kötelezettségeiknek pedig a határidők szerint eleget tesznek.

Az mfor azt írja,

az építőipari kivitelező cég nettó bevétele a 2020-as 27,4 milliárd forintról 52,9 milliárd forintra duzzadt, az adózott eredményt pedig 1,8 milliárd forintról 7,1 milliárd forintra sikerült feltornázniuk.

A hétfői közgyűlésen a profitot részben eredménytartalékba helyezték, ezen felül pedig 3,5 milliárd forintos osztalék fizetését javasolták. Azt is közölték, hogy a mutatószámok alapján az előző évhez képest a saját tőke a bázisévhez képest megközelítőleg a kétszeresére nőtt, a saját tőke közel tízszerese a jegyzet tőkének a Magyar Építő Zrt.-nél.

A cég exporttámogatásban nem részesült és egyéb támogatási program keretében dotációt sem kapott a társaság, azonban számos NER-hez tartozó nagyvállalattal együttműködnek.

A vevői partnerek sorát a stadionépítéseket irányító állami BMSK Zrt. vezeti, mögötte szorosan ott van a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt., a MÁV és érdekesség, hogy a Mészáros és Mészáros a top 10 végén szerepel. Ugyanakkor a felcsúti milliárdos cége a beszállítói oldalon már a top 3-ba került, csak a WHB és az Épkar előzi meg - írja a gazdasági portál.