Erdogan nem kíván további kétoldalú megbeszéléseket folytatni Görögországgal

erdogan
Recep Tayyip Erdogan török elnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 vezetőinek a csúcstalálkozója után Brüsszelben 2022. március 24-én.
MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán közölte, hogy nem kíván további kétoldalú megbeszéléseket folytatni Görögországgal - számol be róla a Magyar Távirati Iroda.

"Ezt barátaimnak is elmondtam. Ezekkel nem fogunk többé kétoldalú megbeszéléseket folytatni"

- jelentette ki a török államfő szerdán Ankarában.

A görög külügyminisztérium szóvivője Erdogan kijelentéseivel kapcsolatban közölte, hogy Athén nem kíván személyeskedni. Alekszandrosz Papajoannu egyúttal hangsúlyozta, hogy továbbra is üdvözlik a nemzetközi jog alapján folytatott párbeszédet Törökországgal. "Józanul és higgadtan reagálunk... miközben tájékoztatjuk kollégáinkat és szövetségeseinket az incidensekről" - tette hozzá.

Ankara és Athén között az utóbbi időben jelentősen elmérgesedett a helyzet. Görögország nemrég panasszal fordult az ENSZ-hez az ellen, hogy Törökország megkérdőjelezi egyes égei-tengeri szigetei feletti szuverenitását. Törökország és Görögország régóta vitatkozik a tengeri határok mellett egyebek között a migrációról, a kölcsönös légtérsértésekről, valamint az utóbbi években a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett hatalmas földgázmezők kiaknázásáról.

A kapcsolatok újabb mélypontot értek el azzal, hogy Erdogan május végén felháborodással reagált arra, hogy a görög kormányfő óva intette washingtoni látogatásán az amerikai vezetést a Földközi-tenger keleti medencéje mentén fekvő országokba történő fegyvereladásoktól. "Nem létezik számomra többé. Nem kívánok vele többé találkozni" - hangoztatta akkor Erdogan Kiriákosz Micotákisz görög kormányfőre utalva.