Erdogan nem kíván további kétoldalú megbeszéléseket folytatni Görögországgal

Erdogan nem kíván további kétoldalú megbeszéléseket folytatni Görögországgal

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán közölte, hogy nem kíván további kétoldalú megbeszéléseket folytatni Görögországgal - számol be róla a Magyar Távirati Iroda.

"Ezt barátaimnak is elmondtam. Ezekkel nem fogunk többé kétoldalú megbeszéléseket folytatni"

- jelentette ki a török államfő szerdán Ankarában.

A görög külügyminisztérium szóvivője Erdogan kijelentéseivel kapcsolatban közölte, hogy Athén nem kíván személyeskedni. Alekszandrosz Papajoannu egyúttal hangsúlyozta, hogy továbbra is üdvözlik a nemzetközi jog alapján folytatott párbeszédet Törökországgal. "Józanul és higgadtan reagálunk... miközben tájékoztatjuk kollégáinkat és szövetségeseinket az incidensekről" - tette hozzá.

Ankara és Athén között az utóbbi időben jelentősen elmérgesedett a helyzet. Görögország nemrég panasszal fordult az ENSZ-hez az ellen, hogy Törökország megkérdőjelezi egyes égei-tengeri szigetei feletti szuverenitását. Törökország és Görögország régóta vitatkozik a tengeri határok mellett egyebek között a migrációról, a kölcsönös légtérsértésekről, valamint az utóbbi években a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett hatalmas földgázmezők kiaknázásáról.

A kapcsolatok újabb mélypontot értek el azzal, hogy Erdogan május végén felháborodással reagált arra, hogy a görög kormányfő óva intette washingtoni látogatásán az amerikai vezetést a Földközi-tenger keleti medencéje mentén fekvő országokba történő fegyvereladásoktól. "Nem létezik számomra többé. Nem kívánok vele többé találkozni" - hangoztatta akkor Erdogan Kiriákosz Micotákisz görög kormányfőre utalva.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}