Ukrajna önjáró lövegeket vásárol Szlovákiától

Ukrajna önjáró lövegeket vásárol Szlovákiától

Ukrajna nyolc Zuzana 2 típusú önjáró tarackot vásárol Szlovákiától, a szerződést szerdán írták alá a gyártóval, a Konstrukta-Defence szlovák állami vállalattal - közölte a pozsonyi védelmi minisztérium csütörtökön a CTK cseh hírügynökséggel.

A Zuzana 2 alapja egy kerekes alváz, amelyet a cseh Tatra gyárt. A tarack lőtávolsága - a hozzá tartozó 155 milliméteres lövedék típusától függően - meghaladhatja az ötven kilométert. Automata üzemmódban 10-12 másodpercenként képes tüzelni.

Pozsony hetek óta egyeztet Kijevvel a lövegekről, és a felek Zuzana Caputova szlovák elnök keddi ukrajnai látogatása során pontosították a szerződés részleteit. Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter szerdán elmondta: a szállítás felgyorsítása érdekében olyan tarackokat küldenek Ukrajnába, amelyeket már legyártottak és eredetileg a szlovák hadsereg kapta volna őket.

Az orosz támadás február 24-i kezdete óta Szlovákia többször küldött fegyvereket és katonai felszerelést Ukrajnának, egyebek között Sz-300-as légvédelmi rakétarendszert. A jelenlegi megállapodástól eltérően azok nem kereskedelmi szerződések voltak. A szlovák kormány szerdán úgy döntött, hogy 21,6 millió euró értékben további katonai felszerelést is biztosít Ukrajnának.

(MTI)