Fegyvervásárlás: elfogadta a szigorításról szóló törvényjavaslatot az amerikai képviselőház illetékes bizottsága

Fegyvervásárlás: elfogadta a szigorításról szóló törvényjavaslatot az amerikai képviselőház illetékes bizottsága

Elfogadta a fegyvervásárlás szigorításáról a törvényjavaslatot az amerikai képviselőház illetékes bizottsága csütörtökön este - jelentette több amerikai lap pénteken.

Az MTI azt írja,

a demokrata párti többségű igazságügyi bizottság 25:19 arányban fogadta el a törvénytervezetet.

A törvényjavaslatot Jerrold Nadler, New York állam képviselője nyújtotta be az elmúlt hetek sorozatos tömeglövöldözéseire reagálva.

Az úgynevezett "Védjük meg a gyermekeinket" nevű jogszabály-tervezet 21 évre emelné a félautomata puskák vásárlásának korhatárát, valamint törvénytelennek minősítené és beszolgáltatásra kötelezné a nagy kapacitású lőszertárolókat és -adagolókat.

A tervezetet több mint kilenc órányi tárgyalás után fogadták el.

Az összesen 44 fős bizottságban a pártvonalak mentén oszlottak meg a szavazatok: az összes demokrata párti képviselő a törvényjavaslat javára, míg a Republikánus Párt összes képviselője a javaslat ellen tette le voksát.

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke az igazságügyi bizottság döntésére reagálva helyi idő szerint csütörtök este egyik demokrata párti kollégájának írt levelében megígérte, hogy már a jövő héten a képviselőház elé bocsátják a törvényjavaslatot és szavaznak is róla.

Emellett olyan rendszer tervezetéről is beszámolt, amely a jelenleg működésben lévő "sárga riasztás" rendszer alapján épülne fel; a sárga riasztás az eltűnt, vagy vélhetően elrabolt gyermekekről ad le azonnali információt a környező médiafelületeknek. A tervezet szerint e példára épülve szeretnének riasztási rendszert bevezetni a tömeglövöldözésekre is.

Mindeközben a National Review című amerikai konzervatív lap hírportálja arról számolt be, hogy New York állam törvényhozása csütörtökön megszavazta a félautomata puskák vásárlására és birtoklására vonatkozó korhatáremelést 18-ról 21 évre, jóllehet az amerikai szövetségi törvény értelmében kézifegyverhez - tehát nem puskához - csakis 21 éves kortól juthat bárki.

Mint írják, New York városa kivételével - ahol eddig is engedélyhez és 21 éves életkorhoz volt kötve mind a fegyverhasználat, mind a fegyverbirtoklás - a tagállam többi részén már 16 éves kortól szabadon lehet puskát tartani, és még csak engedély sem kell hozzá.

A szenátusban emellett egy tízfős, republikánus és demokrata párti szenátorokból álló csoport igyekszik konszenzusra jutni olyan törvényjavaslat kidolgozásában, amely a biztonságos fegyverhasználatot segítené elő az országban, s amelyet - megegyezés esetén - a hetekben terveznek a szenátus elé bocsátani.