Közel 800 majomhimlős esetet találtak 27 olyan országban, ahol a vírus nem számít honosnak

Közel 800 majomhimlős esetet találtak 27 olyan országban, ahol a vírus nem számít honosnak

A WHO közölte, az esetek túlnyomó többségében nem volt szükség kórházi kezelésre.

Hivatalos adatok szerint összesen 780-an fertőződtek meg majomhimlővel 27 olyan országban, ahol a vírus nem számít honosnak – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vasárnap, hozzátéve, hogy az esetek mérsékelt globális kockázatot jelentenek.

A WHO jelezte, hogy ennél valószínűleg jóval több lehet a fertőzöttek száma, és nagy az esélye annak, hogy újabb országokban is megjelenik a vírus. Az esetek túlnyomó többségében nem volt szükség kórházi kezelésre – teszik hozzá.

A legtöbb megbetegedést Nagy-Britannia (207), Spanyolország (156), Portugália (138), Kanada (58) és Németország (57) jelentette. Európán és Észak-Amerikán kívül Argentínában, Ausztráliában, Marokkóban és az Egyesült Arab Emírségekben is felbukkant a vírus.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a majomhimlő egyelőre nem jelent fokozott kockázatot az emberi egészségre nézve, azonban a közegészségügyi kockázat jóval magasabb lehet abban az esetben, ha a vírus megtelepszik a nem endémiás országokban, és terjedni kezd.

A WHO mérsékelt globális kockázatúnak ítélte a majomhimlőt, mert ez volt az első alkalom, hogy több esetet és csoportos fertőzést jelentettek endémiás (egy bizonyos helyhez kötött) és nem endémiás országokból egyszerre.

Az Egészségügyi Világszervezet hangsúlyozta, hogy egyetlen halálesetről sem tudni azokban az országokban, ahol a vírus nem számít honosnak.

A közép- és nyugat-afrikai országokban azonban az elérhető adatok szerint 66 ember halt bele a fertőzésbe 2022 első öt hónapjában.