61 amerikai felsővezető ellen hozott szankciókat Oroszország

61 amerikai felsővezető ellen hozott szankciókat Oroszország

Oroszország ellenszankciókkal sújtott 61 amerikai tisztségviselőt, ideértve Janet Yellen pénzügyminisztert és Jennifer Granholm energiaügyi minisztert, valamint védelmi- és médiavállalatok vezetőit - közölte hétfőn az orosz külügyminisztérium.

A tárca közlése szerint a célzott büntetőintézkedéseket megtorlásul vezették be "az orosz politikai elit és közszereplőkkel, valamint az üzleti élet képviselőivel szembeni folyton bővülő amerikai szankciók miatt".

A minisztérium közölte, hogy a szankciós listára kerültek egyebek között az amerikai védelmi tárca olyan tisztségviselői is, akiknek "közük volt a rosszindulatú orosz kibertámadásokról terjesztett hamis értesülésekhez".

Az orosz büntetőintézkedésekkel sújtottak névsorára került a többi között Edward Bastian, a Delta Air Lines vezérigazgatója, Katherine Tai, az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselője, Kate Bedingfield, a Fehér Ház kommunikációs igazgatója, Shalanda Young, a Fehér Ház pénzügyi igazgatója, James O'Brien, az amerikai külügyminisztérium szankciók összehangolásáért felelős hivatalának vezetője, Jeffrey Sprecher, a New York-i értéktőzsde elnöke és Paul Taylor, a Fitch Group vezérigazgatója is.