Bizalmatlansági indítvánnyal nézhet szembe hamarosan Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2021. június 8-án, amikor a koronavírus-járvány miatti 15 hónapos szünet után ismét plenáris ülésre várja a képviselőket a terem.
Fotó: MTI/EPA/AP pool

Aláírásgyűjtést indítottak az Európai Parlamentben (EP) a Renew Europe (Újítsuk meg Európát) liberális képviselői az Ursula von der Leyen vezette Bizottsággal (EB) szembeni bizalmatlansági indítványhoz - számol be a Népszava.

A képviselőcsoportba tartozó politikusok szerint az EB részéről elhamarkodott volt a 36 milliárd eurós lengyel helyreállítási terv elfogadása. Úgy gondolják, Varsó nem teljesítette a Bizottság által megszabott feltételeket, és szerintük Lengyelországnak addig egy fillért sem szabadna kapnia a gazdaságélénkítő alapból, amíg nem hajtják végre az EU Bíróságának valamennyi, a jogállamiság tiszteletben tartásához kötődő ítéletét.

Azt tervezik, hogy a bizalmatlansági indítványt akkor fogják benyújtani, ha Von der Leyenék megkezdik a pénzek folyósítását. Az indítvány beterjesztéséhez a képviselők 10 százalékának aláírására, míg elfogadásához minősített többségre van szükség.