Závecz: jelentősen csökkent Putyin népszerűsége Magyarországon

Závecz: jelentősen csökkent Putyin népszerűsége Magyarországon

A magyarok többsége nem akar közeledni Oroszországhoz, Vlagyimir Putyin népszerűsége is csökkent az elmúlt öt évben - ez derült ki a Závecz Research kutatásából, amelyet a Telex megbízásából készítettek május végén.

Öt évvel ezelőtt az Oroszországhoz való közeledés kérdése még komoly vita tárgya volt: a magyarok 48 százaléka támogatta, 41 százalékuk viszont ellenezte a keleti országgal való jó viszonyt. Mára azonban csak a megkérdezettek harmada (33 százalék) volt a közeledés pártján, miközben a válaszadók 45 százaléka gondolta úgy, hogy inkább távolodnunk kellene most már az oroszoktól. A válaszadók pártszimpátiáját vizsgálva az látható, hogy az ellenzéki összefogás szavazóinak 83 százaléka támogatja a távolodást, miközben a kormánypártok híveinek a többsége (45 százalék) továbbra is közeledne.

Vlagyimir Putyin személyes népszerűsége is jelentősen romlott 2017 óta, míg akkor a magyarok 31 százaléka szimpatizált vele, idén májusban már csak 17 százalék találta őt rokonszenvesnek. Száz pontos skálán az orosz elnök az ellenzéki összefogás szavazóitól 6 pontot, a kormánypártiaktól 44-et, a Mi Hazánk szimpatizánsaitól 53-at kapott, ez utóbbi párt hívei így az egyetlenek, akik többségében továbbra is szimpatikusnak látják az orosz elnököt. Összességében ezzel öt év alatt 47-ről 32-re esett vissza a népszerűségi mutatója.

Az adatfelvételt a Telex megbízásából a Závecz Research készítette 2022. május 20. és 23. között, 1000 fő telefonos megkérdezésével. A megkérdezettek együttesen az ország felnőtt népességét reprezentálják életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus szerint. Az ilyen nagyságú véletlen minták esetében a hibahatár az összes megkérdezett alapmegoszlásait tekintve ± 3,2 százalékpont, kisebb részcsoportok esetében ennél nagyobb. A 2017-es adatok a Závecz Research korábbi, 2017 márciusában azonos módszertannal készült adatfelvételéből származnak.