Kaczyński: A háború gazdasági értelemben már globális jelleget öltött

Kaczyński: A háború gazdasági értelemben már globális jelleget öltött

Lengyelország érdeke az, hogy Ukrajna ne szenvedjen vereséget - jelentette ki a lengyel kormánypárt elnöke.

Az ukrajnai háború bizonyos értelemben már európai, sőt globális jelleget öltött, hiszen világméretűek a gazdasági következményei, Lengyelország érdeke pedig az, hogy Ukrajna ne szenvedjen vereséget - jelentette ki Jaroslaw Kaczyński, a lengyel kormánypárt elnöke az MTI tudósítása szerint egy szerdai vidéki gyűlésen.

Az ukrajnai háború jelenleg "az egyik legsúlyosabb téma" - hangsúlyozta a biztonsági és nemzetvédelmi ügyekért kormányfő-helyettesként felelős Kaczyński a közép-lengyelországi Sochaczew városban rendezett gyűlésen.

A lengyel elnök szerint júniusban az EU-nak "ki kell nyitnia az ajtaját" Ukrajna előtt

Andrzej Duda lengyel elnök vasárnap Kijevben kijelentette, hogy az Európai Uniónak meg kell nyitnia kapuit Ukrajna előtt, és tagjelölti státust kell neki adnia a júniusi EU-csúcson - számolt be az MTI. Erről a lengyel államfő Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján beszélt.

"Nem akarok senkit sem megijeszteni, azt állítani, hogy a háború tovább fog terjedni" - jelentette ki Kaczyński, hozzáfűzve: a pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) által vezetett lengyel kormánykoalíció mindent megtesz az ilyen forgatókönyv megakadályozásáért.  

Hangsúlyozta, hogy a háború nem végződhet Ukrajna vereségével.

"Ez Ukrajna, valamint Lengyelország érdeke is" - húzta alá, azt magyarázva, hogy

ha Lengyelország "nem is közvetlenül Ukrajna után következik az orosz hódítások terveiben", a három balti ország (orosz meghódítása) után "biztosan sorra kerülne".

Ukrajna megmaradása az egész demokratikus világ érdeke is - folytatta Kaczyński. Megjegyezte: eltérő a demokrácia és a szabadság mértéke a különböző (nyugati) országokban. Úgy látta: Lengyelországban "ma több a szabadság, mint a demokratikus országok döntő többségében", a demokratikus rendszerről általában viszont elmondható: ez a kereszténységnek köszönhetően keletkezett, és "az embernek a leginkább kedvező rendszerről van szó a világ történelmében". 

Kaczyński szerint "nagyon rossz lenne, ha a demokratikus világ veszítene". Mint fogalmazott:

az ukrajnai háború igazából "két világrend közötti indirekt összeütközés".

Lengyelország éppen ezért élenjáró azok között, akik segítenek Ukrajnának, és továbbra is így fog cselekedni - hangsúlyozta Kaczyński.

A pártelnök megerősítette a lengyel védelmi képességek további fejlesztésének terveit is. "Nem akarjuk a háborút, elrettenteni akarunk, meg akarjuk mutatni az oroszoknak, hogy nincs itt keresnivalójuk" - érvelt. Hozzáfűzte: Lengyelország számíthat a NATO-ra, "de csakis akkor, ha maga is erőteljesen fegyverkezik".

A lengyel kormány szerint - az ukrajnai háború miatt - állandó szövetséges bázisokat kell létesíteni a NATO keleti szárnyán, beleértve Lengyelország területét, és Varsó állandóvá szeretné tenni mintegy 10,5 ezer amerikai katona lengyelországi jelenlétét.

Megérkezett Kijevbe a lengyel, a cseh és a szlovén kormányfő

Az ukrán fővárosba ért Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Janša szlovén miniszterelnök, valamint Jarosław Kaczyński lengyel miniszterelnök-helyettes...