Minőségi anyagokból minőségi kerékpár (x)

Minőségi anyagokból minőségi kerékpár (x)

Akárcsak az élet minden területén, az iparban is igaz, hogy a fejlődés soha, egy pillanatra sem áll meg. Ezen belül a kerékpárok fejlődése egy egészen érdekes, kettős tulajdonsággal rendelkező terület. A kijelentés mögött az áll, hogy bár hihetetlenül innovatív és rohamtempóban fejlődő iparág a kerékpárok világa, de egy beavatatlan szem számára mégis jórészt láthatatlanok ezek a népszerű közlekedési, szabadidős és sporteszközt érintő fejlesztések.

Hiszen egy átlagos, a biciklik iránt nem igazán érdeklődő személy számára nem mutat sokat egy új alu- vagy karbonváz, fel sem tűnik neki a fékkarváltó, mint ahogy a speciális felnik vagy az új váltószettek sem. A Bikepro.hu kerékpár webshop speciális kerékpáralkatrészei is ilyen egyedi darabok.

Amikor a műanyag a rossz szinonimája volt

Természetesen a kerékpárok fejlesztésének is számtalan iránya van, és ezen irányzatok némelyikéről mi is szerezhettünk már közvetlen tapasztalatokat, akár a legolcsóbb kategóriákban. Sőt, bizonyos újszerű megoldásokkal főleg a spórolós kiviteleknél találkozhattunk már.

Amikor dömpingszerűen megjelentek Magyarországon a gyatra minőségű, jellemzően nevesincs távol-keleti gyárakban készült MTB-k, akkor szembesülhettünk azzal a tervezési filozófiával, hogy teljesen mindegy a minőség, csak a portéka nézzen ki jól és kibírjon legalább minimális használatot a megvásárlás után.

Ebben a korszakban jelent meg a filléres műanyag alkatrészek tömege, olyan szerkezeti elemeknél is, ahol teljesen nyilvánvaló módon szóba sem szabadott volna, hogy kerüljön ez a megoldás.

Szerencsére a piac jórészt leszokott a használhatatlan termékek vásárlásáról, de emlékezhetünk még teherviselő vagy erőátviteli rendszerben alkalmazott műanyag elemre, de akár műanyag agytesttel ellátott kerékpáragyakra is. Ekkor még az egyetlen szempont az olcsóság volt, és a műanyag tökéletesen meg is felelt ennek a tulajdonságnak.

Ma már más szelek fújnak

Az azóta eltelt évtizedekben azonban egyrészt a gyártástechnológia, másrészt a tervezés színvonala, harmadrészt az alapanyagok minősége olyan szinten fejlődött, hogy napjainkban újra elképzelhető már a műanyag használata bizonyos, korábban tabunak tekintett területeken is, természetesen összehasonlíthatatlan jobb minőségben, és már a tartósság szempontját is figyelembe véve.

Ugyanis a könnyű gyárthatóság, az olcsóság és a könnyű kivitel olyan érvek, amelyek minden esetben megjelennek az ilyen kivitelű alkatrészek esetében. Így a részben műanyagból készült kerékpáragy is lehet már komolyan szóba jöhető alkatrész például egy gyermek- vagy általános célú, különösen nagy igénybevételnek nem kitett kerékpár esetében.

Előnyös tulajdonságokat is találunk

Ilyen megoldások alkalmazásakor nemcsak önmagában a műanyag használata a költségcsökkentő, hanem a fémrészek is készülhetnek úgy a műanyaggal kombinálva, hogy eleve olyan alakban lesznek legyártva, ahogy majd beépítésre kerülnek, így a forgácsolási, megmunkálási veszteségek minimálisra csökkenthetők.

Érdemes tehát alaposan szemügyre venni az alkatrészeket vásárlás előtt.