"Elhúzódó karbantartás": Oroszország kevesebb gázt szállít Németországba és Európába

"Elhúzódó karbantartás": Oroszország kevesebb gázt szállít Németországba és Európába

A németek szerint most a legfontosabb, hogy minél több földgázt lehessen megtakarítani és elraktározni télre.

Oroszország a gázszállítások visszafogása révén fel akarja srófolni az energiaárakat - mondta szombaton a dpa német hírügynökségnek Klaus Müller, a német energiapiacot szabályozó hatóság (Bundesnetzagentur) vezetője.

"Oroszország napok óta jelentősen kevesebb gázt szállít Németországba és Európába, amivel az a célja, hogy kizökkentsen bennünket és felhajtsa az árakat"

- fogalmazott Müller.

A Bundesnetzagentur vezetője szerint most a legfontosabb, hogy minél több földgázt lehessen megtakarítani és elraktározni télre. Elmondta azt is, hogy a német kormány további cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésén is dolgozik.

A hatóság szerint a német gáztározók feltöltöttsége jelenleg 56,7 százalékos. A Bundesnetzagentur szerint Németország gázellátása jelenleg stabil, de feszített.

Oroszország az Északi Áramlat gázvezetéken az elmúlt napokban 60 százalékkal csökkentette a gázszállítást, amit elhúzódó karbantartással magyaráz.

Robert Habeck alkancellár viszont a napokban arra az álláspontra helyezkedett, hogy a szállítások mérséklésének politikai okai vannak, miután az Európai Unió szankciókkal sújtotta az orosz kőolajexportot.