Brenner megkérdezte Navracsicstól, hogyan akarják hazahozni az uniós pénzeket, semmitmondó választ kapott

Brenner megkérdezte Navracsicstól, hogyan akarják hazahozni az uniós pénzeket, semmitmondó választ kapott

Most sem tudtuk meg, milyen érvkészlet mentén tárgyal a magyar kormány Brüsszellel.

Brenner Koloman, a Jobbik frakcióvezető-helyettese az Országgyűlés hétfői ülésén azt próbálta megtudni, hogy az Unióval való egyeztetés során milyen érvei vannak az Orbán-kormánynak arra nézvést, hogy a helyreállítási alap forrásai minél hamarabb megérkezzenek a magyar családokhoz. Mint arról beszámoltunk, az uniós pénzek hazahozataláért felelős kormánytag, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter múlt hét végén azt mondta, kompromisszumra kényszerül a kormány Brüsszelben az uniós pénzek miatt.

A jobbikos politikus Navracsicshoz intézett azonnali kérdésében arra is kíváncsi volt, hogy ennek a kompromisszumnak vajon része-e az is, hogy a kormány végre csatlakozik-e az Európai Ügyészséghez.

Kompromisszumra kényszerül a kormány Brüsszelben az uniós pénzek miatt

Magyarország kész kompromisszumokra Brüsszellel a helyreállítási források feloldása érdekében - nyilatkozta Navracsics Tibor az Euronewsnak. Az uniós források felhasználásáért felelős miniszter Brüsszelben tárgyal és úgy vélte, az év végéig sikerül megállapodni a Bizottsággal. Mivel Magyarország az utolsó EU-tagállam, amely nem kötött megállapodást az Európai Bizottsággal a nemzeti fellendülési tervről, célunk az, hogy a lehető leggyorsabban felgyorsítsuk a tárgyalásokat - tette hozzá Navracsics Tibor.

A magyar néppárt politikusa arról beszélt, hogy a jelenlegi rendkívül nehéz gazdasági helyzetben mindannyiunk érdeke, hogy a magyar emberek végre hozzájussanak ahhoz az európai uniós forráshoz, ami a törvényes jussuk. Brenner Koloman egyúttal azt is megkérdezte, hogy vajon innentől fognak-e a Médiatanácsban delegálnak ellenzéki tagokat, hiszen ez is régi kritikája már az Uniónak.

"Hajlandóak-e legalább részlegesen visszaállítani a jog uralmát, amely nem összetévesztendő azokkal a fogalmakkal, amelyekkel Brüsszelt szokták illetni?"

- kérdezte.

Navracsics Tibor területfejlesztésért és uniós forrásokért felelős miniszter válaszában semmi érdemlegeset nem mondott, ellenben személyeskedő hangnemre váltott. A miniszter szerint ő korábban, 2010 és 2014 között is is sokat tárgyalt az uniós vezetőkkel. Mint mondta, ez egy vitahelyzet, egy tárgyalás, aminek szakaszai vannak.

A "nesze semmi, fogd meg jól!" kifejezés talán még soha nem volt ennyire találó, mint amikor Navracsics így fogalmazott:

"Vannak érveink, ezeket elmondjuk, bizonyítjuk az érveinket. Van olyan, ahol bebizonyosodik, hogy nekünk nincs igazunk, így ésszerű kompromisszumokat kell kötnünk, van, ahol igazunk van, és a tárgyalófél lép hátra egy lépést. Szerintem nincsen ebben semmi botrány."

A fideszes politikus hozzátette, a határidő még bőven engedi, hogy tovább tárgyaljanak, szerinte "a tárgyalófelek, szakértői és politikai szinten is nyitottak a mi érvelésünkre".

Az Európai Ügyészséghez való csatlakozással kapcsolatban pedig azt mondta, a magyar hatóságoknak kiváló az együttműködése Laura Codruța Kövesi főügyész asszonnyal. "Maradjon kiváló a kapcsolatunk az Európai Ügyészséggel, azon kívül" - reagált.