A FIFA is kitilthatja a transzneműeket a női focisták közül

női foci, fifa, labdarúgás
A spanyol Aitana Bonmati (b) és Kocsán Petra a Magyarország-Spanyolország női labdarúgó világbajnoki selejtező mérkőzésen a Hidegkuti Nándor Stadionban 2021. szeptember 21-én.
MTI/Illyés Tibor

Több más világszervezethez hasonlóan a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) is felülvizsgálja a transzneműekre vonatkozó szabályait.

A FIFA egyik szóvivője kedden jelentette be, hogy zajlanak a szakértői egyeztetések, melyek során a Nemzetközi Olimpiai Bizottság novemberben megjelent, erre vonatkozó tanulmányát is figyelembe veszik.

"Orvosi, jogi és tudományos szempontból is körüljárjuk a témát"

- tette hozzá a FIFA illetékese.

A vizes sportokat tömörítő szövetség, a FINA vasárnap Budapesten jelentette be, hogy transznemű versenyzők nem indulhatnak női szakágakban, majd a rögbit irányító IRL is hasonlóan döntött.

A Nemzetközi Úszószövetség nem engedi női számokban indulni a transznemű versenyzőket

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA kizárta annak lehetőségét, hogy transznemű versenyzők induljanak női szakágakban. A szervezet vasárnapi tájékoztatása szerint a FINA vezető testületének javaslatát a Magyarországon zajló világbajnokságon, a Puskás Arénában rendezett rendkívüli kongresszuson 71 százalékos többséggel fogadták el a küldöttek.

A kerékpársportot összefogó UCI a múlt héten az addiginál alacsonyabb tesztoszteronszintet határozott meg részvételi feltételként. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke, Sebastian Coe közölte, van esély arra, hogy követik a FINA politikáját, erről az év folyamán a WA tanácsa dönt majd.

A transznemű sportolókkal kapcsolatos aggályok alapvetően arra alapoznak, hogy a magukat nőnek érző és valló, ugyanakkor biológiailag férfiként született játékosok olyan fizikummal rendelkeznek, mellyel maguk mögé utasíthatják a nőket saját számaikban, ezzel kiüresítve a női szakágakat. Más esetben olyan panasz is elhangzott már női sportolóktól, hogy kényelmetlenül érzik magukat az öltözőben, amikor egy magát nőnek valló férfival együtt vetkőznek le.