Egy év alatt több mint 38 százalékkal drágult a magyarok kenyere - lesz hatósági áras kenyér?

Egy év alatt több mint 38 százalékkal drágult a magyarok kenyere - lesz hatósági áras kenyér?

Májusban már a magyarok 38,4 százalékkal fizettek többet ugyanazért a kenyérért, mint tavaly.

Nemcsak Nyugat-Európához, hanem a régióhoz képest is durván drágult a kenyér ára Magyarországon - derül ki az mfor.hu összeállításából. Mint írták, az áremelkedés aligha magyarázható csak az orosz-ukrán háborúval, az Eurostat adatai alapján már tavaly novemberben is 12 százalék felett drágult az előző év azonos időszakához képest.

Az áremelkedés igazán azonban februárban robbant be, hiszen innentől kezdve a drágulás már folyamatosan 20 százalék felett maradt. Májusban már a magyarok 38,4 százalékkal fizettek többet ugyanazért a kenyérért, mint tavaly. Az adatok alapján látszik, hogy ennél magasabb áremelkedést (39,9 százalék) az uniós legszegényebb országaként ismert Bulgáriában mértek egyedül, a régióban és a V4-ek közül azonban toronymagasan kiemelkedik a magyarok leginkább dráguló kenyere. A régióban Romániában drágult a legkevésbé a kenyér májusban, 22,4 százalékkal. 

A kenyér árának hazai emelkedése egyébként annyiban nem meglepetés, hogy a pékek már idén januárban is arra figyelmeztettek, 10-15 százalékkal tovább emelik a liszt árát a malmok januárban, emiatt biztos, hogy a kenyér is tovább fog drágulni. Júniusban pedig az aszály és a gyártási költségek növekedése miatt panaszkodtak a termelők - idézi fel a lap.

Hiánypszichózis

Hogy mi állhat a háttérben, annak nemrég az Alfahír kérdezett utána a Magyar Gabonafeldolgozók Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkáránál. 

Az adatokból kiindulva, számomra érdekes, hogy miért van folyamatosan egyfajta „hiánypszichózis” a világban, miért nem képesek megnyugodni a piacok. A félelemmel és bizonytalansággal átitatott piac, képes akár egy kedvezőtlen hírt is azonnal lereagálni. Például a napokban bejelentett indiai export stop, percek alatt az egekbe emelte a tőzsdei gabonaárakat. Sajnos, akár hektikus ingadozások mellet, aratáskor magas induló gabonaárakra kell számítani

- hívta fel a figyelmet a piaci ingadozásokra Pótsa Zsófia.