EU: Magyarország visszaél a vétójogával

EU: Magyarország visszaél a vétójogával

Az Európai Unió miniszteri szintű tanácsát fél éven át elnöklő Franciaország június végéig tartó mandátuma utolsó pillanatáig dolgozik azon, hogy Magyarországot rábírja a globális társaságiadó-minimumról szóló megállapodáshoz való csatlakozásra

- értesült a Népszava brüsszeli forrásoktól.

A kormány június közepén jelentette be, hogy a korábbiakkal ellentétben nem tudja elfogadni az adóminimumról született nemzetközi megállapodást.

A váratlan budapesti vétó megakasztotta a brüsszeli jóváhagyás folyamatát, mert a döntéshez minden tagállam beleegyezésére szükség van.

Paolo Gentiloni gazdasági biztos szerint a vétó nemcsak Magyarországnak a nemzetközi fórumokon képviselt korábbi álláspontjával megy szembe, hanem saját polgárai és az egész EU érdekeivel is. 

A magyar kormány visszaél a vétójoggal, amelyet ugyan törvényesen alkalmaz, de politikailag érthetetlen módon. Nem vagyok híve annak, hogy a tagállamok Magyarország kihagyásával vezessék be a globális adóminimumot, viszont uniós szinten komolyan foglalkozni kell az egyhangúság követelményének megszüntetésével bizonyos adóügyi kérdésekben

- közölte a gazdasági biztos.