Terézvárosban megszületett az első budapesti Airbnb-szabályozás

airbnb, albérlet, lakás, otthon
pexels.com

A fővárosi kerületek közül elsőként szabályozta a terézvárosi önkormányzat az Airbnb néven ismert rövidtávú, akár napi szintű működéssel bíró magánszálláshely-kiadási rendszert, közölte a kerület jobbikos alpolgármestere, dr. Beleznay Zsuzsanna.

Facebook-oldalán megjelent posztjában azt írta, amikor az Airbnb-szabályozáson dolgoztak, mindennél fontosabb szempont volt, hogy Terézváros a lakók számára békés lakókörnyezetet nyújtson, de nem akarták a magánszállás-kiadást, mint üzletágat sem ellehetetleníteni.

„A korrekt módon működtetett Airbnb szállások családok megélhetését szolgálják”

- fogalmazott.

Ezért a rendelet megalkotása során egyeztettek a kerület lakóival, a szálláshelykiadókkal, szakmai érdekképviseletekkel, és mindenkivel egyetértésben 2022. december 1-jétől, aki lakását rövid távon akarja kiadni az év 365 napján, annak

  • rendelkeznie kell a társasház hozzájáruló nyilatkozatával,
  • a szálláshely bejáratánál ki kell írnia éjjel-nappal hívható telefonszámát és NTAK regisztrációs számát,
  • poroltót kell biztosítania a szállásán,
  • a társasház házirendjét angol és magyar nyelven ki kell tennie a lakásban.

Ha a társasház SZMSZ-e már hamarabb tiltotta a szálláshely-szolgáltatást, mint amikor a lakástulajdonos kérte ingatlanja nyilvántartásba vételét, akkor a lakás nem lehet magánszálláshely.

„A társasház döntése és érdeke magasabb rendű, mint egy magánszemély egyéni gazdasági érdeke”

– írta Beleznay.

Hozzátette: ha valaki nem tartja be a fentieket, akkor a kiadható naptári napok számát szankcióként akár 0 napra is csökkenthetik.