Semmelweis-nap: elismerés az egészségügyi dolgozóknak!

Semmelweis-nap: elismerés az egészségügyi dolgozóknak!

"Nehéz azonban biztatót mondani az egészségügyben dolgozóknak akkor, amikor az ágazat már több mint egy évtizede, önálló minisztérium híján, gazdátlan terület."

Zárva lesznek ma a háziorvosi, a fogorvosi és a szakorvosi rendelők, valamint a védőnői tanácsadók és a gyógyszertárak; a Semmelweis-nap, július 1-je az egészségügyben dolgozók számára munkaszüneti nap.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatása szerint a folyamatos egészségügyi ellátás érdekében az egészségügyi szolgáltatók a sürgős esetek ellátását az ügyeleti rend szerint biztosítják. Ez vonatkozik a háziorvosi és a kórházi ellátásra is.

A háziorvosi rendelők betegforgalmi bejáratánál jól látható helyen fel kell tüntetni a legközelebbi felnőtt- és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát. A gyógyszerellátás a legtöbb településen szintén ügyeleti rend szerint lesz biztosított. Az ügyeleti vagy készenléti szolgálatot ellátó gyógyszertárakról (az adott településen vagy megyénként, akár kilistázva) az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján lehet tájékozódni, az ogyei.gov.hu/gyogyszertarkereso/ elérhetőségen.

A Semmelweis-nap a magyar egészségügy napja, amelyet Semmelweis Ignác orvos, "az anyák megmentője" születésnapján, július 1-jén tartanak.

Jobbik: ez a nap az áldozatos munkájuk elismeréséről szól

Semmelweis-nap alkalmából nagyrabecsülésünket és hálánkat kifejezve köszöntünk minden magyar egészségügyi dolgozót – írta pénteken kiadott közleményében a Jobbik.

A jobboldali ellenzéki párt úgy fogalmazott, ez a nap áldozatos munkájuk elismeréséről szól, nehéz azonban biztatót mondani az egészségügyben dolgozóknak akkor, amikor az ágazat már több mint egy évtizede, önálló minisztérium híján, gazdátlan terület. Vagy akkor -tették hozzá-, amikor a kétszámjegyű infláció hónapról hónapra emészti fel az egészségügyisek alacsony bérét, illetve amikor a kormány teljes központosítást és államosítást rendelt el az egészségügyben.

A konzervatív, jobboldali Jobbik mindezek ellenére bízik abban, hogy lesz még jobb sorsa a hazai egészségügyi dolgozóknak és végre lesz gazdája a hazai gyógyításnak.

„Azon fogunk dolgozni ellenzékben is, hogy javuljon a betegellátás színvonala, fejlődjenek a rendelők és kórházak, valamint javuljon minden egészségügyi dolgozó megbecsülése.”

- írták.