Kocsis: Fél évvel rövidebb ideig tart majd a mandátuma a 2024-es önkormányzati választás győzteseinek

Kocsis: Fél évvel rövidebb ideig tart majd a mandátuma a 2024-es önkormányzati választás győzteseinek

Július 19-én, még a mostani parlamenti ülésszakban dönt az Országgyűlés arról az alaptörvény-módosításról, hogy 2024-től májusban egy napon rendezzék majd az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat – mondta a javaslatot beterjesztő Kocsis Máté az InfoRádió Aréna című műsorában. 

Kocsis Máté újabb harca az ellenzékkel: összevonná az EP- és az önkormányzati választásokat

"Mostantól mindig egy időben tarthatják Magyarországon az európai parlamenti és az önkormányzati választást, így 9-10 milliárd forinttal olcsóbb lesz a lebonyolítás"...

A Fidesz frakcióvezetője elárulta, hogy az állítása szerint nem új keletű ötlet praktikusan milyen hatással fog járni, amint elfogadják a kormánypárti javaslatot.

Eszerint a következő önkormányzati választás nyerteseinek a mandátuma csupán négy és fél évre szól majd.

Azaz a jelenleg mandátummal rendelkező polgármesterek és önkormányzati képviselők 2024-ben a májusi választás után még október 1-ig hivatalban maradnak, akkor is, ha megbízatásukat nem sikerül megtartaniuk. Az új győzteseknek 2029 májusáig tart majd a megbízatásuk, azután már visszaáll az ötéves ciklus.

Ahogy arról elsők közt beszámoltunk, az összevonásról szóló módosító javaslat miatt előre is bocsátották az Alaptörvény – immár tizenegyedik – módosítását.

Egy napon tarják az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat

Tizenegyedik alkalommal módosítják a gránitszilárdságú Alaptörvényt. A Kocsis Máté fideszes frakcióvezető által beterjesztett módosítás egyik eleme, hogy összevonják az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, méghozzá már 2024-től.