Havonta 100 milliárdos bukás a korántsem olcsó orosz gáz, de legalább van rezsicsökkentés

Havonta 100 milliárdos bukás a korántsem olcsó orosz gáz, de legalább van rezsicsökkentés

Májusban az orosz gázunk hatalmas mértékben, 60 százalékkal is drágulhatott.

Áprilisban több mint 3 százalékkal, ezer köbméterenként körülbelül 934 euróra nőtt Magyarország orosz gázára - számította ki a Népszava a KSH által közölt adatok alapján.

Mint írják,

az orosz tarifa így már 16 százalékkal haladta meg az irányadónak tekinthető holland gáztőzsde havi átlag árat, a Ttf-et.

A Népszava az elmúlt fél év során arra jutott, hogy az oroszok két hónap késéssel, illetve „ellapítva”, de egyértelműen az Európában irányadó Ttf-et veszik alapul, mert Magyarország orosz gázárának rajzolata ugyanis szinte pontosan a tőzsde két hónappal korábbi ívéhez illeszkedik. Így hazánk orosz gázára nagyjából négy hónapra előre megjósolható, eszerint pedig

májusban az orosz gázunk hatalmas mértékben, 60 százalékkal is drágulhatott.

Ennek oka, hogy a Ttf márciusban ekkorát ugrott a háború hatására.

Ez leginkább a haza gáztározók feltöltését érinthette kényelmetlenül – jegyzi meg a napilap.

Számításaik szerint a hazai gáznagykereskedelmet végző állami MVM áprilisban minden köbméter orosz földgáz megvásárlásán 300 forintot veszített, ha pedig ezt felszorozzuk a MEKH nyilvántartásában szereplő, áprilisi lakossági forgalommal akkor kiderül, hogy a magyar állam csak idén áprilisban több mint 100 milliárddal „egészítette ki” a lakossági díjakat a legalábbis tőzsdei szintű orosz gázszámla kifizetése érdekében.