Kína exportja 13,2 százalékkal, importja 4,8 százalékkal nőtt az első félévben

Csi Ta-jü
Fotó: Kína budapesti nagy­követsége

Kína külkereskedelmi forgalma 19,8 ezer milliárd jüan (2,94 ezer milliárd dollár) volt az idei első hat hónapban, ami 9,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit - közölte a kínai vámszolgálat szerdán. A januártól május végéig tartó időszakban 8,3 százalék volt a növekedés.

Az MTI azt írja,

a kínai export az év első felében 13,2 százalékkal, 11,14 ezer milliárd jüanra, az import 4,8 százalékkal, 8,66 ezer milliárd jüanra nőtt.

A külkereskedelemi forgalomnövekedés üteme májusban és júniusban jelentősen gyorsult - mondta a vámszolgálat szóvivője, akit a Hszinhua idézett. A szóvivő azt mondta, hogy a koronavírus-járvány újabb támadása miatt elrendelt karantén feloldása és a járványügyi helyzet általános javulása Kínában lehetővé tette a nemzetközi kereskedelemben részt vevő vállalkozások számára, hogy májustól újra a megszokott módon működjenek.

Júniusban a kínai export öt hónapja legnagyobb ütemben, 17,9 százalékkal nőtt a májusi 16,9 százalékos emelkedés után. A júniusi kivitelnövekedéshez jelentősen hozzájárult az autóexport. Az év hatodik hónapjában 248 ezer autót exportált Kína, 30,5 százalékkal többet mint egy évvel korábban.

Júniusban az import csekély mértékben, 1 százalékkal nőtt éves összevetésben, a bővülés lassult a májusi 4,1 százalékos emelkedéshez képest.

Júniusban 97,94 milliárd dollárnyi kínai külkereskedelmi többlet keletkezett.