Akár százezer magyar is kimaradhat a romániai népszámlálásból

Erdély
Erdély
Harmati András / Alfahír

A romániai Országos Statisztikai Intézet egy héttel meghosszabbította a népszámlálás határidejét, és július 24-ig kitolta a személyes lekérdezéses szakaszt. A Népszámlálás.ro erdélyi honlap azonban arra figyelmeztet, hogy így is akár százezer magyar maradhat ki a statisztikából - írja az MTI.

A kolozsvári Közpolitikai Elemző Központ Egyesület által indított honlap arra figyelmeztetett szerdán, hogy az elmúlt hetekben nagyon lassan haladt a népszámlálás személyes lekérdezésen alapuló szakasza, és ebben a szakaszban a lakosságnak minimális lehetősége volt arra, hogy segítse az összeírás folyamatát. Most azonban újra lehetőség nyílik a még meg nem számolt lakosság aktív részvételére. Sok településen újra megnyitották ugyanis az összeírópontokat, ahol számlálóbiztos rögzíti a jelentkezők adatait. 

A honlap összesítése szerint kedvezőtlenül alakultak a számok a jelentős magyar lakossággal rendelkező megyékben. Kolozs megyében a feltételezett lakosság 26 százalékát, Marosban és Szatmárban 20, Biharban 15, Hargitában 14, Szilágyban 13, Kovászna megyében pedig 12 százalékát nem sikerült még megkérdezni. 

A nyilvántartásba nem vett lakosság körében megyénként számolva akár több tízezer magyar nemzetiségű is lehet.

Amint a kampány során korábban többször elmondták: azoknak az adatait, akik létezésének nyoma van a különböző állami és szolgáltatói adatbázisokban, de akiket nem sikerült megszámolni, ezekből az adathalmazokból fogják beemelni a népszámlálás adatai közé. Az így pótolt adatok azonban már nem térnek ki az illető személy nemzeti és vallási identitására, anyanyelvére. Márpedig Romániában azokat a kisebbségeket illetik meg nyelvi jogok egy-egy településen, amelyek helyi aránya meghaladja a húsz százalékot. Jelezték:

A népszámlálási hiányosságok akár azt is eredményezhetik, hogy egy-egy településen a küszöbérték alá süllyed a magyarság aránya.

Az idézett portálon szereplő adatok szerint Temesváron a lakosság mintegy 45 százaléka, Szilágysomlyón mintegy 40, Kolozsváron 36, Marosvásárhelyen 30, Gyergyószentmiklóson 28, Csíkszeredában és Szatmárnémetiben pedig 26 százaléka még nincsen összeírva.

Romániában először szerveztek olyan népszámlálást, amely első szakaszában a családok maguk is kitölthették az interneten a kérdőívet. A május végén lezárult önkitöltéses szakaszban az ország becsült lakossága 46,8 százalékának az adatait sikerült összegyűjteni. Júniustól kérdezőbiztosok látogatják azokat a családokat, amelyek adatai korábban nem, vagy hiányosan kerültek be a statisztikába.