Még brutálisabb drágulás jöhet az építőiparban a kata szigorítása miatt

Még brutálisabb drágulás jöhet az építőiparban a kata szigorítása miatt

Drágulni fognak a szolgáltatások az építőiparban a kata szigorítása miatt, hiszen a kedvezményes adózásból kieső kivitelezők a magasabb adóterheket tovább fogják hárítani a lakosságra – mondta a Népszavának az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke.

Koji László kifejtette,

a 148 ezer építőipari vállalkozásból 80 ezer egyéni vállalkozó, a katás vállalkozások pedig gomba módra szaporodtak.

A lap szerint most viszont a módosítással számos építőipari kisvállalkozót nehéz helyzetbe hoztak, hiszen nagyon sokan dolgoznak a lakosságnak és alvállalkozóként cégeknek is – így választaniuk kell.

Koji úgy látja,

az építőiparban leginkább az átalányadózás jöhet szóba, amelyet azonban az építőiparban eddig azért sem választottak, mert túl sok vele az adminisztráció.

Az ÉVOSZ elnöke azzal az általános vélekedéssel ugyanakkor nem ért egyet, hogy a szigorítás miatt nőni fog a feketézés az építőiparban.

"Az építőipar esetében nagy értékű, hosszú távra szóló munkákról van szó, amelyeknél mind a megrendelőnek, mind a kivitelezőnek fontos a garancia a teljesítésre és a kifizetésre is, ezt pedig a szerződés és a számlaadás tudja garantálni"

- magyarázta.