Parragh László elképzelése szerint a munkavállalóknak a kormányt kellene támogatniuk a katásokkal szemben

Parragh László elképzelése szerint a munkavállalóknak a kormányt kellene támogatniuk a katásokkal szemben

"Számítottam arra, hogy elégedetlenség lesz a katások körében. Az viszont elszomorít, hogy az a 85%-nyi munkavállaló, aki teljes közterhet fizet, közömbös"

- ez a felütése annak az interjúnak, amit a kata kivezetésének a szellemi atyja, Parragh László adott a portfolio.hu-nak. 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke elárulta azt is, hogy "ha egy kényelmes, olcsó rendszert módosítanak, ott lesznek elégedetlenek, ez egy természetes reakció”, ugyanakkor hozzátette: a kormány végre „helyrebillentette az igazságtalan közteherviselést”.

Parragh László arról is szólt, számít arra, hogy lesznek olyanok, akik feketézni fognak ezután, amolyan „első reakcióként” a változtatásokra, de szerinte „hosszú távon sokkal nyugodtabb mindenki, ha legális jövedelemből élhet”.

Van egy hosszabb válasza arra a felvetésre, hogy nem történt egyeztetés a kata kivezetéséről. 

"Ez egy tévhit. Az MKIK-ban is számtalanszor beszéltünk szakmai szervezetekkel és a kamarai hálózattól is bekértük a vállalkozói véleményeket. Nagyon sok egyeztetés, tárgyalás volt, megkérdeztünk számos szervezetet. Sokan azt mondták, hogy ne változzon a kata, mert a kisvállalkozásokat támogatni kell és nem szabad az adót emelni. Ezek azok a régi berögződések, amiket oly sokszor meghallgattunk már. Sajnos itt makrogazdasági összefüggésekről van szó, az nem lehet, hogy az egyik vállalkozás a bevétele arányában nagyon kevés adót fizet, egy másik pedig sokkal többet.

Könyvelőket, adótanácsadókat és adószakértőket tömörítő szervezetekkel is történt egyeztetés a Pénzügyminisztérium részéről. Közülük mindenki úgy látta, hogy szükségesek a változtatások. Persze mindenki a kata hibáira koncentrált, és arra fogalmaztak meg módosító javaslatokat. Hogy nem ezek a javaslatok érvényesültek, az már egy másik kérdés. Ez a konzultáció lényege, több szempont és több vélemény alapján születik egy döntés. A kormány felelőssége, hogy meghozza a döntést."