Uniós szinten 15 százalékkal csökkentené a gázfelhasználást az Európai Bizottság

Uniós szinten 15 százalékkal csökkentené a gázfelhasználást az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság szerdán új javaslatcsomagot mutatott be, amelynek célja, hogy jövő tavaszig 15 százalékkal csökkenjen a gázfelhasználás Európában - adta hírül az MTI.

Az uniós testület új tanácsi rendeletet javasol a gázkereslet csökkentésére irányuló összehangolt intézkedésekről. Valamennyi tagállam számára célul tűznék ki, hogy 2022. augusztus 1. és 2023. március 31. között 15 százalékkal csökkentse a gázfelhasználást. A testület szerint az Európai Uniót az Oroszországból érkező gázszállítások további csökkenése fenyegeti, mivel a Kreml fegyverként használja a gázexportot, és a javaslatcsomaggal ez a kockázat csökkenthető.

Nemzetközi Energiaügynökség: Az idei tél nagyon-nagyon nehéz lesz Európában

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) úgy látja, hogy az európai országoknak komoly olaj- és gázellátási kihívásokkal kell szembenézniük az elkövetkező hónapokban, írja az MTI. "Az idei tél nagyon-nagyon nehéz lesz Európában" - figyelmeztetett Fatih Birol, az IEA igazgatója egy keddi sydneyi energiafórumon. 

A javaslat szerint felhatalmaznák a bizottságot arra, hogy a tagállamokkal folytatott konzultációt követően az ellátás biztonságára vonatkozó "uniós riasztást" hirdethessen ki, amely valamennyi tagállam számára kötelező gázkereslet-csökkentést írna elő. A bizottság sajtóközleménye szerint 

a riasztást akkor lehetne kiadni, "ha súlyos gázhiány vagy kivételesen magas gázkereslet kockázata állna fenn".

A bizottsági terv értelmében az uniós tagállamoknak szeptember végéig naprakésszé kell tenniük nemzeti vészhelyzeti terveiket és be kell mutatniuk, hogyan kívánják teljesíteni a 15 százalékos csökkentési célt. A tagállamoknak emellett kéthavonta jelentést kell tenniük a bizottságnak az elért eredményekről.

Mivel néhány tagállam erősebben függ az orosz gáztól, fontos, hogy a tagországok szolidáris alapon szükség esetén kisegítsék egymást, azonban a "szolidáris gázellátást" igénylő tagállamoknak be kell mutatniuk, hogy milyen intézkedéseket hoztak a kereslet belföldi csökkentésére.

Az energiatakarékosság másik fontos pillére a fűtés és hűtés csökkentése. Azt szorgalmazzák, hogy a tagállamok indítsanak figyelemfelkeltő kampányokat a fűtés és hűtés csökkentésének széles körű előmozdítása érdekében. Felszólítja emellett a tagországokat, hogy fogadjanak el kötelező erejű intézkedéseket a középületek fűtésének és hűtésének korlátozására.

A rendelet jóváhagyásához az uniós országok megerősített többségi szavazatára van szükség. A tagállamok energiaügyi miniszterei jövő kedden tárgyalnak majd Brüsszelben a javaslatcsomagról.