Megvan, melyik két miniszter szállhat ringbe a brit miniszterelnöki tisztségért

brit, Boris Johnson,
A brit parlament által közreadott kép Boris Johnson miniszterelnökről a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos alsóházi órájában a törvényhozás alsóházában, Londonban 2022. május 25-én.
Fotó: MTI/AP/Brit parlament/Jessica Taylor

Rishi Sunak volt pénzügyminiszter és Liz Truss külügyminiszter versenghet a brit miniszterelnöki tisztségért a kormányzó Konzervatív Párt szerdán befejeződött alsóházi frakciószavazási sorozatának eredményeként - adta hírül az MTI.

A versengés valójában a Konzervatív Párt vezetői tisztségéért folyik, de mivel a párt kormányon van,

az új tory vezető egyúttal az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke is lesz.

Sunak és Truss közül a következő hetekben a Konzervatív Párt 160 ezer tagja választja meg a párt következő vezetőjét postai, illetve elektronikus úton.

A párttagok a szavazólapokat augusztus első hetében kapják meg, a voksok leadási határideje szeptember 2., a szavazás eredményét szeptember 5-én hirdetik ki.

Az alsóházi frakció szavazássorozatának szerdai, utolsó fordulójára Sunak, Truss és Penny Mordaunt kereskedelempolitikai államtitkár maradt versenyben. Sunak 137, Truss 113 voksot szerzett, Mordaunt pedig 105 frakciószavazattal kiesett a jelöltek köréből.