Ha követed a kiadásaidat, könnyebb lesz spórolni is! (x)

Ha követed a kiadásaidat, könnyebb lesz spórolni is! (x)

Ahhoz, hogy spórolni tudj, ismerned kell a kiadásaidat is, hiszen csak így derül ki, miért folyik ki a pénz homokszemként a kezeidből. Minél részletesebben tudod, hogy mire és mennyit költesz, annál könnyebben tudsz határt szabni magadnak. 

Miért fontos a kiadásaid követése?

Napjainkban egyre több dologra kell tőkét tartalékolni ahhoz, hogy biztonságban érezhesd magad. A napi, a havi fix kiadások mellett számítani kell az előre nem látott, váratlan költségekre is, amelyek bizony boríthatják a rendet. 

Az autó meghibásodása, egy betegség vagy baleset olyan anyagi megterhelést jelenthet, ami bizony komoly fejfájást okozhat, Az akolcson.hu a bankszámlán a kiadások követésének fontosságát hangsúlyozza, nem véletlenül. Miért? Mert a kiadások pontos és részletes követése a spórolás egyik legjobb módszere.

A kiadások követése egyenlő a pénzügyi tudatossággal

A tudatosság az élet minden területén fontos, így a pénzügyekben is. Ha pontosan nyomon követed a kiadásaidat és a bevételeidet, akkor folyamatosan tudni fogod nemcsak azt, hogy mennyit költöttél, hanem azt is, hogy mire. 

Lényeges, hogy az első időkben mindent ugyanúgy csinálj, mint eddig, mert csak így bukik ki, min kell majd változtatnod. Az első hónap végén te leszel majd a lista olvastán a legmeglepettebb, mert azonnal szemet szúr, hogy milyen sok olyan dolgot vásároltál, amire igazából nem is lett volna szükséged.

Milyen előnyökkel jár a kiadásaid követése?

A kiadásaid követésének számos előnye van:

  • Mindig tudod, hogy állsz anyagilag
  • Pontosabban tudsz tervezni
  • Segít a spórolásban
  • Nem kell elkötelezni magad egy újabb hitel felvételével
  • Látni fogod, hogy mik azok a kiadások, amelyek feleslegesek voltak
  • Vésztartalékot tudsz képezni, ami bizony óriási segítség lehet baj esetén

Hogyan vezetheted a kiadásaidat?

A költségeid követésére három hatékony módszer létezik:

  • A manuális módszer - nem kell hozzá más, csak toll, papír és borítékok. Egy füzetben feljegyzed először a szokásos havi kiadásokat, majd elosztod borítékokban a pénzt. Rezsiköltség, hiteltörlesztés, konyhapénz, adó, járulék - kinek mit kell fizetni. Ami megmarad - ha marad egyáltalán -, jó lesz tartaléknak. Hátránya, hogy a pillanatnyi költések nem kerülnek azonnal feljegyzésre.
  • Excel táblázat - haladva a korral, ez már praktikusabb megoldás lehet. Az Excel alapfunkcióit könnyen lehet kezelni, ideális eszköz a kiadások követésére. 
  • Mobiltelefonra telepíthető applikációk - ez a legjobb módszer a kiadásaid követésére, mert folyamatosan kéznél van, kiegészíthető, követhető. Egyes programok az előre beállított paraméterek alapján még figyelmeztetéseket is küldenek a számodra. Készíthetsz kimutatásokat is, amelyek megkönnyítik a spórolást.

A kiadásaid követése a saját érdekedben hozott tudatos döntés. Nem is az a lényeg, hogy végül melyik módszert választod hozzá: a manuális, az Exceles vagy a mobiltelefonra telepíthető applikációt. A fontos az, hogy ezzel nyomon tudod követni, hova megy el a pénzed, így kontroll alá tudod vonni a költségvetésed. Kezdd el te is minél hamarabb!