Mol-vezér: Ellátási problémák lehetnek, ha nem tudjuk elősegíteni import üzemanyag érkezését

Mol-vezér: Ellátási problémák lehetnek, ha nem tudjuk elősegíteni import üzemanyag érkezését

Ezt Hernádi Zsolt azután jelentette be, hogy Rogán Antallal és Gulyás Gergellyel tárgyalt.

Ellátási problémák lehetnek, ha nem tudjuk elősegíteni, hogy import üzemanyag érkezzen be Magyarországra - fogalmazott a Mol elnök-vezérigazgatója, miután Rogán Antallal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterrel és Gulyás Gergellyel, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel tárgyalt pénteken. 

Hernádi Zsolt a Budapesten tartott doorstep sajtótájékoztatón kiemelte,

ha az ársapka továbbra is változatlan formában fennmarad, akkor nem fog beérkezni az országba import üzemanyag.

Mindez azért fontos, mert a százhalombattai finomító normál körülmények között sem tudja kielégíteni a belföldi dízel-fogyasztást. A finomítót azonban a tervezett karbantartás miatt hétfőn le kell állítani, ez a lépés nem halasztható tovább.

Hernádi Zsolt az MTI szerint azt is elmondta, hogy a kormány tudomásul vette ezt a tájékoztatót.

A Mol szerint üzemanyagból nincs hiány, de semmi nem garantálja, hogy ez így is marad

Pillanatnyilag nincs üzemanyaghiány, de semmi nem garantálja, hogy ez így is marad. Több szempontból is nagyon érzékeny a jelenlegi helyzet - fogalmazott a Portrfolio.hu-nak adott interjújában Ratatics Péter, a Mol magyarországi operatív működésért felelős ügyvezető igazgatója. 

Közölte, arra kérte a kormányt, hogy minél előbb döntsön. Véleménye szerint olyan lépéseket kell minél hamarabb meghozni, hogy szűküljön az ársapkával  kedvezményezettek köre olyan mértékben, hogy a kereskedőknek újra megérje Magyarországra dízelt behozni.

Hernádi Zsolt a százhalombattai finomító hétfői leállításáról megjegyezte, ez egy tervezett lépés. Áprilisban lett volna a leállás, de az üzemanyagfogyasztás olyan mértékben megnőtt abban az időben - a kormány árintézkedései és néhány ezzel kapcsolatos visszaélés miatt -, hogy a leállást augusztusra halasztották. A Mol-vezér felhívta a figyelmet az ország környezetében kialakult rendkívüli helyzetre is. 

Mindezek mellett arra is kitért, hogy a szankciós lépések következtében Európában fokozatosan próbálják meg az orosz dízelt kiváltani, kiszorítani és máshonnan behozni üzemanyagokat, ezek a lépések azonban logisztikailag komoly problémák elé állítják az olajvállalatokat - jegyezte meg.