Mészáros Lőrinc: nehéz évek következnek Magyarország számára, ilyenkor nagy tudásra van szükség

Mészáros Lőrinc: nehéz évek következnek Magyarország számára, ilyenkor nagy tudásra van szükség

A világhírű milliárdos a Mészáros Alapítvány VI. konferenciáján, Balatonalmádiban fejtette ki magvas gondolatait az előttünk álló kihívásokról.

A Mészáros Alapítvány VI. konferenciáján, Balatonalmádiban Mészáros Lőrinc azt mondta, a háborús helyzet miatt nehéz évek jönnek Magyarország, Európa és a világ számára, hiszen gazdasági és energiaválság indult el. Az MTI által idézett nagyvállalkozó úgy vélte,

ilyenkor van szükség nagy tudásra, amellyel a hallgatók az egyetemeken tudnak felvérteződni.

A felsőoktatásban tanulók számára indított ösztöndíjrendszert a válság idején is fenntartják, a Mészáros Csoportnál bevezetett megszorítások nem fogják érinteni sem az ösztöndíjakat, sem a karitatív tevékenységeket. Tervben volt ösztöndíjemelés, de azt a következő tanévben biztosan nem tudják megoldani, középtávon azonban szeretnének rajta emelni – tette hozzá Mészáros Lőrinc. 

Sisa András, a Mészáros Alapítvány kuratóriumának tagja azt mondta, az elmúlt hat évben több mint félmilliárd forintot fizettek 1142 váli-völgyi tanulónak, idén 194 hallgató kapott 90 millió forint támogatást.

A konferencián a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, Hankó Balázs arról beszélt, hogy a nemzeti ellenállóképességet, szuverenitást erősítik a versenyképes egyetemek, azért az a cél, hogy 2030-ig a világ száz legjobbja közé kerüljön egy magyar egyetem, legalább három pedig az EU 100 legjobb egyeteme közé. Az intézmények több forráshoz juthatnak, ha olyan képzést, mentorálási programokat biztosítanak, amelyekkel javítják a fiatalok elhelyezkedését a munkaerőpiacon.

A konferencián Tóth Krisztina, a Mészáros Csoport kommunikációs igazgatója arról beszélt, hogy 5 év alatt 7 milliárd forintot fordítottak szociálisan rászorulók támogatására. A High-Tech Suli programmal hátrányos helyzetű gyermekek felzárkózását segítik, erre évi 500 millió forintot áldozva. Az ukrajnai menekültek elszállásolásában 12 ezer vendégéjszaka biztosításával vettek részt.

A cég égisze alatt 2021 decembere óta működő Pro Filii Alapítvány éves keretösszege 1 milliárd forint a szociálisan és egészségileg hátrányos helyzetű rászorulók támogatására. A pályázatok útján igényelt összeg az első negyedévi 1,3 milliárdról a második negyedévben már több mint 3 milliárd forintra nőtt, ami jelzi, mekkora az igény az ilyen jellegű támogatásokra, tette hozzá.

A Mészáros Alapítvány konferenciája az orosz-ukrán háború biztonságpolitikai, gazdasági és társadalmi következményeire fókuszál, a kétnapos rendezvényen mintegy 200 ösztöndíjas vesz részt. Előadást tart többek között Prőhle Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem stratégiai tanulmányok intézetének igazgatója, Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke és L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.

Az alapítványt 2016-ban hozta létre Mészáros Lőrinc azzal a céllal, hogy a Felcsúton, Alcsútdobozon, Vértesacsán, Kajászón, Tabajdon és Vál községben állandó lakcímmel rendelkező, a felsőoktatásban tanulmányokat folytató diákokat ösztöndíjban részesítse. Ennek egyik feltétele, hogy a diákok évente egyszer részt vesznek az alapítvány által szervezett komplex programon.