A várható szeles időjárás miatt törölték a szombati Balaton-átevezést

balaton-átevezés, balaton
Résztvevők elbújnak az eső elől a Hervis Balaton-átevezés rajtjára várakozva a Zamárdi szabadstandon 2022. július 30-án.
Fotó: MTI/Varga György

Eredetileg augusztus 6-án, azaz most szombaton rendezték volna meg Hervis Balaton-átevezést, csakhogy az eseményt szervező Magyar Kajak-Kenu Szövetség az OMSZ-szel és a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitánysággal történt egyeztetést követően, a nevezők biztonságára való tekintettel törölte azt - derült ki a szervezet Facebook posztjából.

Az eseményt a várható szeles időjárás miatt kellett törölni, az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzése szerint ugyanis szombattól folyamatosan hűvösebb levegő áramlik a térségbe, ami több napig tartó szeles időjárást hoz magával.

A hajnali órákban érkező gyenge hidegfront hatására az észak-északnyugatira forduló szél megélénkül (25-35 km/óra), majd a délelőtti órákban erős (45 km/óra) lökések is előfordulhatnak, ami egyre tarajosabbá váló hullámzást okoz.

A déli óráktól tovább erősödik az alapszél és a vízközépen 45-50 km/órás széllökések is várhatóak.

A Zamárdi-Tihany-Zamárdi útvonalú, 8 kilométeres Hervis Balaton-átevezés eredeti időpontja múlt szombat volt, de akkor a vártnál erősebb zivatar tört a térségbe, ezért egy héttel későbbre halasztották az eseményt, azonban most kiderült, hogy az új időpontban sem lehet lebonyolítani biztonságosan.

Az MKKSZ a közösségi oldalán azt is jelezte, hogy a nevezési díjak zárolását feloldják, és mindenkinek visszautalják a már befizetett összeget.