Júniusban az orosz gázszállítások csökkentése növelte a villamos energia árát Európában

Júniusban az orosz gázszállítások csökkentése növelte a villamos energia árát Európában

Júniusban az orosz gázszállítások csökkentésének hatására megemelkedtek a gázárak, ami a villamosenergia-árak emelkedését okozta Európában - tájékoztatott a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) júniusi villamosenergia-piaci jelentéséről csütörtöki közleményében, amit az MTI szemlézett.

Kiemelték:

a másnapi árak a hónap első két hetében még megawattóránként a 150-250 euró sávban mozogtak, majd az orosz gázszállítások csökkentését követően az ár 367 euróra is felment.

Az öt legnagyobb piac - német, francia, angol, olasz, spanyol - aggregált villamosenergia-fogyasztása júniusban 1,8 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Legnagyobb mértékben (-4,2 százalék) a német fogyasztás csökkent - jelezték.

Hozzátették, hogy az öt legnagyobb piac termelése 0,7 százalékkal csökkent, amely leginkább a francia termelés visszaesésének tudható be. A francia havi órás átlagos termelés több mint 19 százalékkal esett vissza, ezen belül a nukleáris termelés 27 százalékkal lett alacsonyabb, míg a földgázalapú több mint a másfélszeresére nőtt az előző év ugyanazon hónapjához képest. A német egységek leállásával együtt nézve az öt országban együttesen 23 százalékkal csökkent a nukleáris termelés. A kieső nukleáris termelést a fosszilis termelés helyettesítette: a szén és gázerőművi termelés egyaránt 19 százalékkal emelkedett.

A MEKH beszámolt arról is, hogy a magyarországi bruttó áramfogyasztás júniusban összességében 3,5 százalékkal csökkent az előző év ugyanezen hónapjához képest. A fogyasztás ugyanakkor ugrásszerűen megnőtt a hónap utolsó napjaiban, ami a hónap végi extrém meleg időjárásnak tudható be.

A rendelkezésre álló hazai termelőkapacitások nagysága májushoz képest júniusban 6 százalékkal csökkent.

A szűkösebb kapacitások ellenére ugyanakkor a hazai átlagos órás termelés 1,5 százalékkal volt magasabb, mint májusban. Érezhetően nőtt a megújulók átlagos órás termelése, ami 17 százalékkal volt nagyobb, mint az előző hónapban. A naperőművi termelés júniusban 19-én érte el a maximumát, 1765 megawattos értékkel - ismertették a közleményben.