Terézváros után több fővárosi kerületben is bevezetnék a 30 kilométeres sebességkorlátozást

Terézváros után több fővárosi kerületben is bevezetnék a 30 kilométeres sebességkorlátozást

Készül a Fővárosi Önkormányzat forgalomcsillapítási terve, őszre készen lehet.

A Népszava értesülése szerint forgalomcsillapítási tervet készít a Fővárosi Önkormányzat. Őszre meglehet az átfogó stratégia és ez alapján nemcsak a Terézvárosban, hanem legalább három kerületben összehangoltan lesz 30 kilométer per órás sebességkorlátozás.

Számos fővárosi közlekedési problémára csak egy Budapest egészére kigondolt, átfogó forgalomcsillapítási terv jelenthet megoldást, amelyhez a Budapesti Közlekedési Központban (BKK) már rajzolják is a térképet

- közölte Erő Zoltán, Budapest főépítésze.

A napilap több fővárosi kerület vezetését is megkereste az ügyben. Niedermüller Péter (DK) erzsébetvárosi polgármester szerint a VI., VII. és a VIII. kerület összehangoltan, egységes rendszerben vezetné be a sebességkorlátozást.

A Város és Mobilitás Intézet tanulmánya alapján a 30 kilométer per órás korlátozás kevesebb halálos balesettel, alacsonyabb zajjal, biztonságosabb kerékpározással és kevesebb dugóval jár, így még a légszennyezés is csökkenhet:

- az 50 helyett 30 km/h-nál bekövetkező balesetek 9-szer kisebb eséllyel lesznek halálosak, és a sérülések is jóval kevésbé súlyosak;
- csökken a városi zajszennyezés;
- a kisebb sebesség lehetővé teszi az utak szűkítését, több felület juthat a gyalogosoknak és közösségi funkcióknak.