Csapadékhiány: csontszáraz a talaj az ország döntő részén

szárazság, aszály, Alföld
A csapadékhiány miatt kiszáradt Vekeri-tó Debrecen közelében 2022. július 4-én.
MTI/Czeglédi Zsolt

Szombaton tetőzik a kánikula. Az érkező hidegfront hatására pár fokkal mérséklődik a hőség, de jelentős mennyiségű csapadék továbbra sem várható, inkább szélre, akár porviharra is kell készülni - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton a Facebook-oldalán.

Kifejtették, hogy már az ország felett van egy hidegfront, amelynek nyomán a Dunántúlra megérkezett a néhány fokkal frissebb levegő. A frontális felhőzet kelet felé haladva folyamatosan "forgácsolódik, szakadozik", így inkább csak helyi záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Szombaton nagyobb eséllyel az Észak-Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében várható, de csak nagyon kevés helyen csapadék.

Az ország döntő része szárazon marad

- emelték ki.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy

mivel gyakorlatilag a legtöbb helyen csontszárazak a talajok, a szél - főleg az Alföldön - könnyen felkaphatja port.

Az Alföldön szombaton még akár 39 Celsius-fokot is mérhetnek, de vasárnapra oda is megérkezik a néhány fokkal kevésbé meleg levegő

- írta a meteorológiai szolgálat.

Az előrejelzés szerint vasárnap a minimumok 15 és 21 fok között alakulnak, de a hidegre érzékeny északi völgyekben ennél hűvösebb lehet a hajnal. Napközben 26 és 33 fok közötti csúcsértékek várhatóak, délkeleten mérhetik a magasabb értékeket.

Az MTI emlékeztetett, az országos tisztifőorvos csütörtöktől szombat éjfélig rendelte el a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást.